Logo deteylinger.nl
Burgemeester Carla Breuer en wethouder Rob ten Boden kwamen het echtpaar feliciteren. | Foto: PvK
Burgemeester Carla Breuer en wethouder Rob ten Boden kwamen het echtpaar feliciteren. | Foto: PvK (Foto: )

Romance begon met een dans

Op 2 september 1959 schoven Wim van Rijn (83) en Toos van Rijn-Redegeld eveneens 83, elkaar de ringen om en beloofden elkaar eeuwige trouw. Het was in Zoeterwoude, het geboortedorp van de diamanten bruid. Nu, 60 jaar later blikken zij er in hun fraaie woning, een verbouwd koetshuis, terug op een lang en mooi huwelijk.

Door Piet van Kampen

De wieg van Toos stond dus in Zoeterwoude en Wim is een geboren en getogen Sassenheimer. Het stel leerde elkaar kennen tijdens een dansavond bij dansschool Evert Castelein in Leiden. Waarom vielen die twee op elkaar? Toos weet het. 'Hij straalde iets uit' lacht zij en de klik was er. Na ruim drie jaar verkering meerde het huwelijksbootje aan waar zij spontaan instapten. Het heeft al die jaren een goede koers gevaren. Tijdens de reis door hun leven werden zij de gelukkige ouders van Yvonne, Mirjam, Ilonka, Arnold en Dennis. Tevens werden zij verblijd met de geboorte van 8 kleinkinderen waar zij trots op zijn.

Van melkboer naar boer
Na de huwelijksdag betrok het echtpaar een woning met daarnaast een winkel. Het was in de Marijkestraat in Sassenheim. Daar verdiende Wim de kost met zijn 'zuivelhandel' en daarbij had hij ook nog twee rijdende winkels met enthousiaste werknemers. Inmiddels had hij ook een boerderij in Waverveen gekocht waar er melkvee werd gehouden. Die werd namens hem door anderen gerund. Na 13 jaar stopte hij met de winkel en ging volledig 'boeren'. Zij verhuisden naar een boerderij in de Hoofdstraat in Sassenheim waar zij tot 2012 woonden en daarna het naastgelegen koetshuis tot hun huidige woning lieten verbouwen. Zij wonen er prima naar hun zin.

Bereisd
Ondanks het drukke leven wist het echtpaar tijd vrij te maken voor diverse bezoeken naar Canada waar Tom, de broer van Toos woonde. Ook een keer met het hele gezin. De laatste reis blijft hen het langste bij. 'Tom werd ziek en had niet lang meer te leven. Wij zijn toen 3 werken bij hem gebleven tot aan zijn overlijden' haalt het paar een droeve herinnering op. 'Wij waren bevoorrecht om erbij te kunnen zijn' vertelt Toos. Behalve deze reizen hebben zij tripjes naar Zweden, Oostenrijk, Engeland, Polen en Nieuw Zeeland gemaakt. De bruid maakte zich vele jaren lang verdienstelijk als vrijwilliger voor de Zonnebloem, hield van kaarten, lezen en turnen. Overigens doet het paar vandaag de dag nog aan begeleide bewegingsgymnastiek. Wim trapte in vroeger jaren een balletje bij v.v. Teylingen. Zij zijn nog steeds geïnteresseerd in het doen en laten van hun kleinkinderen. Dat houdt ons jong' legt Wim uit.

Het is een hecht paar dat door 'geven en nemen' (Toos) en 'elkaar steunen' (Wim) terug kan blikken op een mooi en lang diamanten huwelijk. Zoiets dient dan ook gevierd te worden en dat deden zij in Grand Cafe Graaf Jan in Sassenheim.

Meer berichten