De NVDE ondertekende het Klimaatakkoord te midden van bewoners van De Wals in Voorhout. | Foto: Kees-Jan Bakker
De NVDE ondertekende het Klimaatakkoord te midden van bewoners van De Wals in Voorhout. | Foto: Kees-Jan Bakker Foto: Kees-Jan Bakker

Klimaatakkoord in Voorhout

Algemeen

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) ondertekende op 11 september namens haar 1500 leden het Klimaatakkoord in Voorhout.

Samen met ruim honderd andere organisaties is anderhalf jaar onderhandeld over maatregelen die de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent terug zullen brengen. Dat is uniek in de wereld. In 2030 zal driekwart van de elektriciteit afkomstig zijn van zon en wind. Er is jaarlijks zo'n half miljard euro om duurzame keuze te belonen: voor aardgasvrije wijken, voor woningeigenaren en voor woningcorporaties/ huurders. Ed Nijpels, voorzitter Klimaatberaad, zei tijdens de ondertekening door de NVDE: "De totstandkoming van het Klimaatakkoord was een buitengewoon lastige operatie. Het ligt er nu; we gaan aan de slag."
De NVDE ondertekende het Klimaatakkoord te midden van bewoners van De Wals in Voorhout. Adriaan Harthoorn, For Your Energy Freedom (4YEF), die het Plusleven-totaalconcept voor deze wijk ontwikkelde: "Dit is een droom die werkelijkheid wordt. Als ik bewoners hoor zeggen dat ze blij zijn om hier te wonen, raakt dat mijn hart. We praten over het Klimaatakkoord van Parijs en Nederland, maar hier gebeurt het echt. Niks energieneutraal, deze huizen zijn energiepositief! En dit kan ook in bestaande huizen."

Yvonne van der Hulst, van der Hulst Bouwbedrijf: "Dit is nu nog een uitzondering, maar het is goed opschaalbaar. Dit gaat groot worden. We gaan hier veel verder dan de wet. We knopen gebouw, energie en auto aan elkaar, en dan houden we nog energie over. En we denken als bewoners: waar willen ze ventilatie en daglicht."
Bewoonster Mariëlle van Bemmel: "Onze energierekening is 18 euro per maand. En alles werkt, zonder gedoe. En zonder aardgas. De elektrische deelauto's komen nog. Ik denk dat veel Nederlanders er gelukkig van kunnen worden om in zo'n huis te wonen."

Uit de krant