Geheimzinnig boek Ingrid Langeveld | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Ilse Langeveld doet nog geen boekje open over de titel van haar nieuwste werk. | Foto: PvK
Ilse Langeveld doet nog geen boekje open over de titel van haar nieuwste werk. | Foto: PvK (Foto: )

Geheimzinnig boek Ingrid Langeveld

Het schrijven zit Ingrid Langeveld (55) in het bloed. 'Vroeger schreef ik al over de natuur maar er is nooit iets mee gedaan. Ik ben een laatbloeier' lacht zij fijntjes. Deze 'laatbloeier' presenteert op woensdag 9 oktober om 19.30 uur haar vijfde boek. Over de titel doet zij nog geheimzinnig.

Door Piet van Kampen

Schrijven is haar lust en haar leven. Wekelijks schrijft zij voor regionale weekbladen maar haar grote passie is het schrijven van boeken. 'Het is een pure hobby van mij'. Het eerste literaire werk wat van haar hand kwam was 'Kilometers' en de inspiratie hiervoor deed Ingrid op in de natuur. Fietsend en al want zij heeft al heel wat kilometers achter de pedalen.
In haar tweede boek 'Boerenpraat' is zij in de geschiedenis gedoken van met name boerderijen in en om Sassenheim. Het bloed van een boerendochter kroop waar het niet gaan kon. Dat waren eigen initiatieven en ideeën. Haar derde pennenvrucht was een opdracht van de Gebroeders van der Mey, de Sassenheimse vleeswarengroothandel. De titel van dit boek luidde 'Ontstaan vanuit het niets'. Over de titel van haar nieuwste uitgave doet zij nogal geheimzinnig. 'Laat het een verrassing voor de mensen zijn' zegt zij met pretoogjes.

Goud van Sassenheim
Over de inhoud is zij overigens openhartig. Ingrid beschrijft hoe in vroeger tijden in en om de Molenstraat en de haven volop bedrijvigheid heerste. Vanuit de haven werd er veel verscheept naar het achterland. Op een markant pand in de Molenstraat is in de gevel een tekst ingemetseld die aan die tijd doet herinneren. Sassenheimsche Motorreederij. N.V. De jachthaven van Jonkman was in ontwikkeling, de gashouder stond er en in de stoomgraanmolen van Cornelis van Nieuwkerk werd er meel gemalen. Daaruit is de naam Molenstraat voort gekomen. 'Hier lag het fundament van de groei van Sassenheim, het goud van Sassenheim. 'Er woonden veel ondernemers in die tijd en veel van hen hadden elders in hete dorp een bedrijf' vertelt de schrijfster die veel informatie uit archieven, een eerder bescheiden boekje over dit gebied en interviews met huidige bewoners en voormalige bewoners heeft ingewonnen. Ook bezocht zij websites en won informatie bij Erfgoed Leiden.

Collectorsitem
Het interessante document dat zij in eigen beheer uitgeeft bevat maar liefst 232 pagina's voorzien van veel historische en meer recente foto's. Een collectors item voor veel Sassenheimers die er 25 euro graag voor over zullen hebben. Na 9 oktober is het boek te koop bij The Read Shop in de Hoofdstraat of bij haar te bestellen op telefoonnummer 0252- 216451.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>