Het stokoude echtpaar Paul Vincents (109) en Barbera Jansen (106). | Foto: PR
Het stokoude echtpaar Paul Vincents (109) en Barbera Jansen (106). | Foto: PR

SOS doet interessante vondst

Algemeen

In het archeologisch depot van de provincie Zuid-Holland in Alphen aan de Rijn zijn de botjes teruggevonden van het in 1795 begraven hondje Sasje. De botjes zijn in 2003 bij archeologisch onderzoek in een hondengrafje gevonden bij het Oude Koningshuys.

De SOS kwam de overblijfselen op het spoor door een afbeelding van een naamplaatje in het boek Het Oude Koningshuys. Het naamplaatje werd aangetroffen in een stenen grafje. Sasje leefde van september 1783 tot oktober 1795 en was het hondje van het echtpaar Bosé, dat destijds in het Oude Koningshuys woonde. De gedenksteen van zijn baas, de heer Jan Jacob Bosé, ligt in de vloer van de Dorpskerk, aldus SOS bestuurslid Aad van der Geest. De botjes van het hondje zijn met enkele houten spaanders van zijn kistje afgelopen donderdag overhandigd aan de SOS. Dat gebeurde tijdens een archeologische avond in De Coy. Tijdens deze avond werd ook het rapport gepresenteerd over het bodemonderzoek, dat in 2003 plaatsvond nabij de locatie waar nu de Xenos is gevestigd. Het boek over het Oude Koningshuys verschijnt op 13 november. Inschrijven kan nog via de website van Oud Sassenheim.

Inloop
Tijdens de komende inloop op donderdagmorgen 3 oktober zullen, naast de gebruikelijke presentatie van "Kent u ze nog, de Sassemers", nader ingegaan worden op wat de SOS van plan is met Sasje. Foto's van de botjes en de volledige schedel zullen worden getoond. Zeker is al dat het hondje centraal komt te staan tijdens de nationale archeologiedag op 12 oktober. Dan vindt er een workshop plaats in De Coy. Tijdens de Inloop kan van 10.00 tot 12.00 uur en 's middags van 14.00 tot 16.00 uur ook de expositie 'Sassenheim van vóór 1920 worden bezocht', met onder meer het huisje van de klepperman (nachtwaker en omroeper) en tekeningen van rond 1790 van het zeer oud geworden Sassenheimse echtpaar Vincents - Jansen.

Uit de krant