Asbestgebied
Asbestgebied

Asbest bij brand Akervoorderlaan

Algemeen

In een bedrijfsloods aan de Akervoorderlaan in Lisse is op dinsdagavond 1 oktober asbest vrijgekomen bij een brand. In het dak van de loods bevond zich asbesthoudend materiaal. Op het kaartje staat aangegeven in welk gebied in Lisse en Sassenheim asbest is aangetroffen.

Het gaat om de volgende postcodes: 
2171LT, LV, LZ, LX, LR, LN, HC, LP, NM, PZ, PH, LS, GW
2161 DH, DS
2215 SC, RZ, RV

Bij het kapot trappen of overheen rijden kan het asbest verder worden verspreid. Om dit te voorkomen, zijn door de politie in de wijk verkeersmaatregelen genomen. Zo staan er op de plekken waar inwoners het gebied verlaten tankautospuiten van de brandweer om auto's schoon te spuiten.

Wat doet de gemeente en wat kunt u doen?
Hoewel het risico zeer klein is, willen wij voorkomen dat er toch asbestvezels in uw huis terechtkomen en dat u aan asbest wordt blootgesteld.

-> Het asbest wordt zo snel mogelijk door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd, allereerst op de openbare wegen. Daarna worden de overige ruimten schoongemaakt. Dit kan enkele dagen duren. Omdat de werknemers van het gespecialiseerde bedrijf bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met het asbest in contact komen, dragen zij beschermende kleding. Voor u is het risico zo klein dat u geen beschermende kleding nodig heeft. U dient contact met asbest dan wel te vermijden.

-> Raap asbest niet op en loop er niet doorheen. Laat schoenen het liefst buiten. Zo houdt u asbest buiten de deur.

-> Ga niet zelf schoonmaken. Ligt er asbest bij uw voor- of achterdeur? Spoel dit dan eventueel weg met een emmer water.

Zeer klein risico
Asbest is een kankerverwekkende stof. Het inademen van asbestvezels kan op termijn longkanker of longvlieskanker veroorzaken. De totale hoeveelheid vezels die iemand inademt bepaalt het risico op kanker. Hoe meer vezels zijn ingeademd, hoe groter het risico. De hoeveelheid vezels die u heeft ingeademd bij dit incident is zeer gering. Daarnaast zitten er tijdens normale omstandigheden ook kleine hoeveelheden asbest in de buitenlucht. In de buitenlucht is sprake van verdunning en de concentratie in de lucht wordt nooit heel hoog. Ook was de tijd dat u in contact was met asbest van korte duur. Zeker (aanvulling bij brand: wanneer u uit de rook blijft en) als u tijdelijk ramen en deuren gesloten had en de mechanische ventilatie had uitgeschakeld. Daarom is het risico voor u zeer klein.

Foto: Gerard van Steijn
Foto: Gerard van Steijn

Uit de krant