Scene uit de musical Esther. | Foto: De Vliegende Speeldoos.
Scene uit de musical Esther. | Foto: De Vliegende Speeldoos.

Esther: verhaal over moedig leven

Algemeen

De Bijbelse geschiedenis van Esther is een spannend en avontuurlijk verhaal, zegt Anneke Doest van theatergezelschap de vliegende Speeldoos. Op 14 december wordt binnen een dag de musical Esther op de planken gezet, samen met meer dan honderd kinderen. Iedereen mag meedoen. ''De kinderen moeten vooral kunnen schitteren'', vindt Anneke.

Alle kinderen van vier tot twaalf jaar mogen zich aanmelden. Zowel kinderen in Teylingen als daarbuiten. ''We komen 's morgens aan met een bus en beginnen vroeg.'' Er wordt geknutseld, gezongen, geschminkt en gerepeteerd. Alle leerlingen krijgen een rol op het podium. De begeleiding is in handen van de groepsleden. Zij nemen de kinderen op een professionele manier, mee in het verhaal. ''Nee, ik ben niet Esther'', zegt Anneke. Ze lacht. ''Ik speel Mordechai de pleegvader van Esther.''

Esther wordt koningin
De joodse Esther wordt in het verhaal tot koningin gekozen door de Perzische koning Ahasveros. De joden zijn niet geliefd ondervinden weinig respect. De koning weet echter niet dat Esther joods is. Als Haman, de rechterhand van de koning, alle joden in het rijk wil ombrengen, vraagt pleegvader Mordechai Esther om hulp. Alle joden in het Perzische rijk zijn doodsbang en vrezen voor hun leven. Esther toont moed weet met tact en gevaar voor eigen leven de koning op andere gedachten te brengen. Op het nippertje weet zij het gruwelijke plan van Haman te verijdelen. Haman wordt gestraft en sterft. Daarmee zijn de joden veilig en zij vieren feest. Deze heldinnendaad van Esther wordt nu nog steeds gevierd met het feest van Poerim.

'Sprookje'
Het verhaal en de musical van Esther kennen beide een goede afloop. Het verhaal heeft voor veel kinderen iets herkenbaars, het is bijna sprookjesachtig. Maar Esther is ook een verhaal met een boodschap. ''Esther is een spannende musical voor jong en oud, die gaat over ''moedig zijn en moedig leven met God.'' De Vliegende Speeldoos speelt Esther binnenkort voor de Baptistengemeente Kaleb Teylingen. De 'kindermusical in een dag' vindt plaats op zaterdag 14 december in Het Trefpunt, Warmond. Informatie over de wijze van aanmelding verschijnt binnenkort op www.kalebteylingen.nl. Meespelen? meld je aan via vliegendespeeldoos@kalebteylingen.nl.

Uit de krant