De fairtrade mensen van het eerste uur ontvingen een plaquette uit handen van Bart de Jong, coördinator Werkgroep Teylingen Fairtrade en Wethouder Rob ten Boden. | Foto: Piet de Boer
De fairtrade mensen van het eerste uur ontvingen een plaquette uit handen van Bart de Jong, coördinator Werkgroep Teylingen Fairtrade en Wethouder Rob ten Boden. | Foto: Piet de Boer

''Het is oneerlijk, de ongelijkheid moet kleiner''

Algemeen

Dit jaar viert Teylingen het eerste lustrum als fairtrade gemeente.

Door Piet de Boer

Vijf jaar Fairtrade gemeente is iets om trots op te zijn. Wethouder Rob ten Boden prees dinsdag 29 oktober de zestien deelnemers van het eerste uur. Zij kregen van Bart de Jong en de wethouder de Fairtrade plaquette. ''In Teylingen zijn we blij als mensen zo'n uitdaging willen aangaan'', zegt Ten Boden. In 2000 formuleerde de VN acht min of meer concrete 'millennium doelen': armoede halveren, alle kinderen gaan naar school, dezelfde rechten voor man en vrouw, sterke afname van de kindersterfte, verbetering van de gezondheid van moeders, de verspreiding van AIDS en Malaria is gestopt, meer mensen leven in een duurzaam milieu en meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp. Een opgave die ook door gemeenten werd opgepakt.

Om deze doelen te verwezenlijken startte in 2012 in Teylingen ook een Millenniumwerkgroep. De leden wilden van Teylingen een fairtrade gemeente maken. Bart de Jong was en is de onvermoeibare strijder voor eerlijke handel. Hij is de coördinator van de Werkgroep Fairtrade Teylingen. Bart is duidelijk over het waarom. ''Er zijn nog miljoenen mensen die onder de armoedegrens leven. Dat zit mij dwars. Ik vind het oneerlijk.'' De ongelijkheid moet kleiner, volgens hem. Minder verschillen door eerlijke handel en een eerlijke prijs voor producten uit arme landen. Zo'n dertig instellingen en bedrijven wilden meedoen en in 2014 werd Teylingen een Fairtrade gemeente. In 2016 en 2018 is deze titel verlengd. Fairtrade is een succes. In Teylingen groeide het aantal fairtrade bedrijven van 30 naar 108. Reden genoeg om na vijf jaar de zestien bedrijven van het eerst uur te bedanken.

Speciale vermelding verdient het energie adviesbureau Energy Environment Care (EE Care). Het eerste bedrijf in Teylingen dat in 2010 al voldeed aan de fairtrade voorwaarden. ''We waren het eerste bedrijf dat door Bart is goedgekeurd'', zegt eigenaar Koos met een glimlach. Fairtrade zou eigenlijk normaal moeten zijn voor bedrijven, vindt hij. Fairtrade koffie en thee hoort er gewoon bij. Eigenlijk zouden in Teylingen veel meer dan die 108 bedrijven dat moeten doen. Het kost tegenwoordig weinig moeite. Hij lacht. Je hoeft niet veel moeite meer te doen of lang te zoeken. ''Je kan fairtrade koffie en thee gewoon in de supermarkt kopen''. Zie ook www.teylingenfairtrade.nl en facebook.com/FairtradeTeylingen.

Uit de krant