''Het heeft de Koning behaagd''. Louis Strijk, burgemeester Carla Breuer, Ton Markwat en Piet Sikking | Foto: Piet de Boer
''Het heeft de Koning behaagd''. Louis Strijk, burgemeester Carla Breuer, Ton Markwat en Piet Sikking | Foto: Piet de Boer

Drie brandweerlieden onderscheiden

Algemeen

''Tot mijn vreugde mag ik aan drie van de aanwezigen hier een onderscheiding toekennen.'' Burgemeester Carla Breuer staat met haar hakken in het zand en spreekt de brandweerlieden toe in een tot saloon omgebouwde kazerne. Voordat het cowboy-feest losbarst speldt zij Piet Sikking, Ton Markwat en Louis Strijk een onderscheiding op het uniform. ''Alle drie hebben zij hun sporen verdiend als brandweerman.'' Ze zijn betrokken, gedreven en heel sociaal, benadrukt de burgemeester.

Door Piet de Boer

De drie zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Piet Sikking
Mevrouw Breuer had over elk van de drie een verhaal over hun brandweercarrière. Piet Sikking is al 26 jaar brandweerman. Het verhaal gaat dat de loodgieter uit Sassenheim met zachte, maar dwingende hand door de brandweercommandant bij het korps is 'ingelijfd'. Piet wilde namelijk trouwen met zijn dochter Tamarah. De bruiloft ging door en de brandweer is in de loop der jaren zijn tweede liefde geworden. Met zijn opleidingen 'manschap', 'chauffeur-pompbediener' en 'bevelvoerder' kan hij nu alle drie de posities op de 'tankautospuit' invullen. ''Een betrokken brandweerman met een groot verantwoordelijkheidsgevoel'', concludeerde Carla Breuer.

Ton Markwat
Ton Markwat is net als Piet Sikking op een bijzondere wijze bij de brandweer gekomen. Hij besloot met een vriend te gaan kijken bij een grote brand in de Zandvoortse duinen. De vader van zijn vriend stond daar te blussen en zette de jongens meteen aan het werk. Dat ging blijkbaar naar tevredenheid. Ton en zijn vriend werden meteen aangemeld als vrijwilliger bij de brandweer in Bloemendaal. In 1994 werd Ton aspirant brandwacht en groeide daarna tot het niveau hoofdbrandwacht. Na het sluiten van de post in Bloemendaal dient hij bij de kazerne in Haarlem. Nog steeds is Ton vrijwilliger in Haarlem-West, werkt als monteur bij de brandweer Kennemerland en is sinds kort ook actief in Sassenheim. De heer Markwat heeft er nu 25 jaar opzitten bij de vrijwillige brandweer. Maar hij doet meer. Ton is actief bij het brandweermuseum in Haarlem en is de trotse bezitter van een oude brandweerspuit. Maar Ton is ook op andere terreinen actief. Breuer noemde Dakar en het 'Kinderbeestfeest'. Een feestavond voor zieke en kwetsbare kinderen en hun gezin.

Louis Strijk
De heer Strijk is deze feestavond de derde kandidaat voor een lintje. Last but not least. ''Hij heeft een heel indrukwekkende staat van dienst'' vertelt Breuer tegen de inmiddels afgeladen volle zaal. Louis Strijk is vrijwilliger geweest bij diverse korpsen waarvan de laatste 12,5 jaar in Sassenheim. Bijzonder is, dat hij 33 jaar op Schiphol werkte als brandweerman en daar lid was van de werkgroep Personeel en Organisatie. In Sassenheim heeft Strijk vooral collega's opgeleid en was Louis instructeur bij het scholen van nieuwe bevelvoerders. De heer Strijk is een autoriteit, een 'allesweter' die zijn kennis graag deelt. ''Wie een vraag stelt, krijgt tot in detail antwoord''. Dat wekt bewondering en vandaar zijn bijnaam 'Wiki' Strijk. Een verwijzing naar de online encyclopedie Wikipedia. Louis nam de eretitel van zijn collega's glimlachend in ontvangst en kreeg de koninklijke onderscheiding opgespeld. Trots gingen de drie op de foto.

Het uniform werd daarna gewisseld voor westernkleding. De Saloon met zandtapijt werd geopend en brandweerkorps Sassenheim maakte zich gereed voor linedancing op country muziek.Natuurlijk bleef ook een aantal brandweerlieden stand by. Klaar op uit te rukken bij een alarm.

Uit de krant