Dissident Jelmer Bode (VVD) (2e van rechts) hield stoïcijns de armen over elkaar en stemde als enige van zijn fractie tegen. | Foto: NK
Dissident Jelmer Bode (VVD) (2e van rechts) hield stoïcijns de armen over elkaar en stemde als enige van zijn fractie tegen. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Gemeenteraad ´worstelt´ met aannemen Begroting

Algemeen

TEYLINGEN - Diverse schorsingen. Gesteggel over de wijze van vergaderen. Dissidenten in de fracties van VVD en GroenLinks. Een lid van D66 die zonder afstemming spontaan een voorstel de zaal inwierp. Het debat over de Begroting in de gemeenteraad verzandde soms in een lichte verwarring.

door Nico Kuyt

Maar de raad kon het stuk na zo´n vijf uur vergaderen toch bij meerderheid aannemen, weliswaar met diverse wijzigingen en wat geschuif van gelden uit en in de algemene reserve. De Begroting van de gemeente moet sluitend zijn. In ieder geval voor de eerste twee jaar. Anders grijpt de provincie in en wordt de gemeente onder toezicht gesteld. Bij het opstellen zag het er niet zo rooskleurig uit en moest er bezuinigd worden. B&W stelde een aantal posten voor. En daarmee kwam 2020 uit op een klein plusje. Maar een aantal van deze maatregelen was tegen de zin van de raad. Zoals het invoeren van een hondenbelasting en het juist weer niet invoeren van een toeristenbelasting. De hondenbelasting is lastig uit te voeren en de meeste hondenbezitters ruimen zelf de troep op. Unaniem schrapte de raad deze maatregel. Van een kleine meerderheid moet B&W wel in het veld gaan kijken of de toerist niet kan gaan dokken. Het schrappen van de bijdrage aan het muziekonderwijs op scholen, daar zat volgens een meerderheid totaal geen muziek in. Het blijft.

Bibliotheek
Het centraliseren van de bieb op één plek in de gemeente, leuk idee, maar dat doen we niet, zo lazen de meeste raadsleden de les. Maar een reclamezuil langs de A44, om zo wat inkomsten voor de gemeente te verschaffen, die komt er weer wel. Een minderheid wilde de zuil niet en daarbij hoorde ook Lisa Weijts (GroenLinks), in tegenstelling tot haar fractiegenoot. Het besparen op erfgoed en monumenten vond het merendeel van de raadsleden geen goed idee. En het uitstellen van acties rond biodiversiteit, dat gaat ook niet gebeuren. Daar moet volgend jaar geld voor zijn. Symbolisch bood Reny Wietsma (CDA) tijdens de vergadering wethouder Rob ten Boden nog een doosje zaden aan die zij had gekregen van een Frans bedrijf gespecialiseerd in biodiversiteit tijdens het jumelage-bezoek aan Champigné. Verder blijven de gereserveerde euro's voor de herinrichting van de Boekhorstlaan gewoon in de Begroting staan, meende de gehele raad. En de Oosthoutlaan krijgt toch zijn betonplaten voor de fiets. Die bezuiniging gaat niet door. En het verminderen van het budget voor duurzaamheid, dat vond de raad bepaald niet duurzaam en schrapte het. Er volgden nog diverse voorstellen, die met wisselend succes werden aangenomen of verworpen.

Niet meer sluitend
Nu kun je al die bezuinigingen wel schrappen, maar het plusje van volgend jaar smolt meteen weg tot wel een heel bedenkelijk rood cijfer, zelfs na het meerekenen van verwachte inkomsten vanuit het Rijk, die na het opstellen van de Begroting bekend waren geworden. Een verontruste financieel wethouder Marlies Volten riep de raadsleden op om toch iets meer te gaan schuiven zodat het sluit. Echter, er ontstond een impasse. Er zat geen beweging in te krijgen. Bart van der Ploeg (D66) verraste de raadsleden nog met een voorstel rond biodiversiteit en groenbeheer, maar dat werd afgewezen. Een groot deel van de raad wist uiteindelijk het rode cijfer toch nog wel creatief op te lossen. Dat geld kan wel uit de algemene reserve gehaald worden en er in 2021 weer ingepompt, want in dat jaar wordt een grote plus verwacht. Evenwel, Jelmer Bode (VVD) had bezwaren tegen het vaststellen van zo'n niet sluitende Begroting en stemde, in tegenstelling tot zijn fractie, tegen. De PvdA stemde tegen omdat de fractie het oneens was hoe de procedure was gelopen. Sandra Groenendal (PvdA) wenste dat het de volgende keer beter zou gaan.

Uit de krant