Neo is de jongste mantelzorger. Hij kent zijn broertje beter dan de oppas. | Foto: Piet de Boer)
Neo is de jongste mantelzorger. Hij kent zijn broertje beter dan de oppas. | Foto: Piet de Boer)

''Er is zoveel meer mogelijkdan mantelzorgers denken''

Algemeen

Honderd veertien aanmeldingen voor de zevende Dag van de Mantelzorg. Ook deze editie is uitverkocht, zegt Leny Notenboom van Welzijn Teylingen. Wethouder Arno van Kempen opent de manifestatie. Er wordt gepraat en gediscussieerd over respijtzorg. Een soort mantelzorgvakantie. Respijtzorg is in Teylingen ook mogelijk zegt Van Kempen. ''Er is zoveel meer dan mantelzorgers denken.''

''Aan welke vormen van respijtzorg heeft u behoefte?'' De wensen en opmerkingen over respijtzorg komen op grote vellen papier te staan. Een zorgboerderij, hulp bij administratie en een buurtkamer.
De zorgers willen meer informatie over respijtzorg, maar ook ondersteuning in huis, vervoer voor mantelzorgers , extra inzet bij calamiteiten, meer logeerplekken, meer verzorgingshuizen en meer vrijwilligers. De vraag naar mantelzorg neemt nog steeds toe lijkt het.

Neo en Joe
Opvallende aanwezige zaterdag is Neo. Twaalf jaar. ''Ik doe best wel veel voor mijn broertje Joe. Mijn broer is negen. Gisteravond was hij ziek en mijn ouders waren weg.'' De oppas weet niet alles. ''Voor mij is het al een beetje gewoon geworden. Ik weet bijvoorbeeld wat je moet doen als Joe verdrietig is.'' Mantelzorgers als Neo dragen een grote verantwoordelijkheid. De meesten zijn vooral voor de ontspanning in Sassenheim. Even genieten. Een kleine kordate vrouw staat rustig een punt gebak te eten. Ze vertelt dat ze zorgt voor haar twee zoons met een beperking. ''Je moet ze een stap voor blijven'', zegt ze. Het zijn mannen van meer dan dertig jaar. Ja het lukt me nog wel. Wat ze deze dag het meest waardeert, zijn de gesprekken met andere mantelzorgers. Praten met mensen in een vergelijkbare situatie helpt. Het werkt voor haar vreemd genoeg ook relativerend. ''Ik denk vaak: Zo erg is het niet bij mij. Ik mag niet klagen.''

Herfststuk

Het programma is gevarieerd. Er zijn welness-behandelingen met een pedicure en een kapper, er is een vrijetijdsmarkt waar diverse verenigingen hun aanbod tonen en er zijn workshops. Zoals een lezing over Mozart, maar ook workshops 'Stilstaan bij levensvragen', 'Dans je fit' en een 'Creatieve ontmoetingshoek'. We willen de deelnemers iets leuks meegeven. Mensen maken een herfststuk. Nee geen kersstuk, zegt vrijwilligsteren mantelzorger Luberta Jansen. Ze staat hier om te helpen. ''Ik vindt het gewoon hartstikke leuk. Dit ontspant me.'' Al zeven jaar. ''Zonder deze vrijwilligers die zelf ook vaak mantelzorg geven, is de dag niet mogelijk'', zegt Leny Noteboom. Het voldoet aan een behoefte. Even eruit. Volgend jaar is er weer een Dag van de Mantelzorg.

Uit de krant