Samenwerken aan een diervriendelijk Koudenhoorn | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
Gemeentemedewerkers Aad Heemskerk (l) en Bas de Zwart plaatsen de borden op Koudenhoorn.| Foto: Novus Image - Esther Moonen
Gemeentemedewerkers Aad Heemskerk (l) en Bas de Zwart plaatsen de borden op Koudenhoorn.| Foto: Novus Image - Esther Moonen (Foto: )

Samenwerken aan een diervriendelijk Koudenhoorn

De gemeente Teylingen heeft maandag informatieborden geplaatst rondom het weiland met kleinere boerderijdieren bij de stal op Koudenhoorn. Dit is gebeurd in samenwerking met de stichtingen van Kinderboerderij De Kloosterhof en Platform Hondenvrienden. Het doel is meer rust te realiseren bij zowel de boerderijbeestjes als honden, die langs de hekken lopen op het Warmondse recreatie-eiland.

Met de borden willen beide stichtingen bewustwording creëren. Ook doen zij een concreet verzoek aan hondeneigenaren: houd honden 'aan de voet' op routes langs het terrein met de hooiberg en stal. Dit geldt zowel voor het huidige losloopseizoen als voor de periode van 1 maart tot 1 oktober. Tijdens dat tijdvak geldt grotendeels een aanlijnplicht op het eiland. Het verzoek aan baasjes om hun viervoeters bij zich te houden, is visueel 'toegelicht' in twee afbeeldingen. In het ene plaatje snuffelt een hondje langs een pad bij een hek. Aan de andere kant staan een konijn, geitje en kip. De ogen groot en alert, de ruggen naar de hond gekeerd. Klaar voor de sprint, die ze in de volgende illustratie daadwerkelijk inzetten, wanneer de hond blaft.

Stress voorkomen
"Wij willen zowel kleine als grote stress voorkomen. Wanneer hondeneigenaren hier hun dieren bij zich houden, ervaren onze kleine boerderijdieren meer rust", verklaart beheerder Lotte Steenvoorden. De borden staan op vier plekken waar paden elkaar kruisen. Er is dus altijd een alternatieve route. Stichting Platform Hondenvrienden (SPH) bedacht het idee om borden te gaan gebruiken. "We hebben dat verder uitgewerkt met vrijwilligers van Stal Koudenhoorn", vertelt SPH-voorzitter Brenda Filippo. Zo maakte de 15-jarige Lisa Schaap uit Katwijk de tekeningen.

Incidenten
De kinderboerderij is al zo'n kwart eeuw op Koudenhoorn gevestigd. In de afgelopen anderhalf jaar waren er opeens diverse incidenten. Zo brandden de stal en hooiberg af. Ook vonden vrijwilligers gewonde en gedode boerderijdieren. De verdenking rust niet alleen op o.a. een vos, maar er zijn ook vier waarnemingen van loslopende honden die het op boerderijdieren hadden voorzien. "De borden gaan er hopelijk voor zorgen dat mensen beter nadenken over hun eigen gedrag", zegt Steenvoorden.

Training
Naast informeren, wil SPH 'in verbinding wandelen' breed toegankelijk maken. Op verzoek van het hondenplatform bedacht Hondenschool Angelique een korte training. "Hierin kunnen baasjes die met hun honden 'aan de voet' willen oefenen, werken aan deze techniek. Dit gebeurt op Koudenhoorn, in groepjes van maximaal 6 personen", vertelt Angelique Bogaards, kynologisch instructeur en hondengedragstherapeut. "Het is belangrijk dat honden naast je kunnen lopen in situaties waar dat nodig is", stelt de Voorhoutse. "In verbinding met honden wandelen, is zoveel leuker. Bovendien hou je zo altijd controle." Meer info: hondenschoolangelique@gmail.com en www.platformhondenvrienden.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>