Gemierik over zonne-panelen in Warmond | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
| Foto: pr./Pixabay
| Foto: pr./Pixabay (Foto: pixabay)

Gemierik over zonne-panelen in Warmond

Zonnepanelen zijn vrij aan te brengen. Maar niet in Warmond als het een beschermd dorpsgezicht betreft of als je in een monument woont. Gemeentelijk beleid was er eigenlijk niet, maar dat is nu in wording.

door Nico Kuyt

De gemeente wil natuurlijk graag meewerken aan initiatieven van burgers om zonnepanelen op daken te plaatsen. In de huidige Welstandsnota Teylingen zijn echter nog geen eisen opgenomen voor zonnepanelen, aangezien de plaatsing van zonnepanelen vergunningsvrij kan. Maar op monumenten en binnen het beschermd dorpsgezicht in Warmond is wel een omgevingsvergunning noodzakelijk. Voor deze aanvragen bestonden nog geen welstandscriteria, maar in samenspraak met de Erfgoedcommissie is hiervoor een beleid opgesteld. Daarin worden criteria genoemd waaraan de plaatsing van zonnepanelen dienen te voldoen.

Na een inspraak moet de gemeenteraad het beleid vaststellen. Er zijn een aantal straten binnen het beschermde dorpsgezicht in Warmond waar dit beleid niet voor geldt. Dit zijn de Marijkestraat, Margrietstraat, Irenestraat, Bernhardstraat, Julianastraat, Warmundastraat t/m nr. 13, Doctor Ammanstraat en de Van Beverinckstraat. Voor deze straten geldt het reguliere welstandsbeleid, zoals dat in de rest van de gemeente Teylingen geldt, mits het geen monument is. Voor de rest geldt een strenger regime, zoals de voornaamste regel van het slechts toestaan van zonnepanelen op platte daken en op hellende daken die niet naar de openbare ruimte zijn gekeerd. Je moet de panelen dus niet vanaf een monument uitdrukkelijk zien.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>