Broeder Theo Blokland geeft uitleg tijdens de OMD van 2019. | Foto: pr./H. Heuzen
Broeder Theo Blokland geeft uitleg tijdens de OMD van 2019. | Foto: pr./H. Heuzen Foto: pr.

Broedermuseum BNS definitief gesloten

Historie Voorhout

Voorhout • Het Broedermuseum in de BNS heeft dit najaar zijn deuren gesloten. Incidenteel was het museum op verzoek open, maar dat is nu verleden tijd. De voorwerpen uit het museum worden verdeeld onder een aantal locaties. Ook de Historische Kring Voorhout krijgt een deel. 

Na de bouw in 1980 van het Broederhuis Nieuw Schoonoord aan de Rijnsburgerweg hoek Leidsevaart, heeft de congregatie van de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten een museum ingericht. Op de bovenverdieping van het broederhuis vinden veel artikelen van religieuze aard, die door de jaren heen door de broeders zijn gebruikt of gekregen, een plaats. Ook materialen vanuit de verschillende locaties in Nederland en overzee waar de broeders hun werk hebben verricht, worden in het museum tentoongesteld.

Habijten en vaandels

Er zijn ook veel werkstukken die door de jaren heen door leraren en leerlingen van de verschillende vakgroepen zijn gemaakt opgesteld en opgehangen. Dat varieert van drukwerk gemaakt in de eigen drukkerij, de habijten en vaandels gemaakt door de opleiding kleermakers, de communiebanken en meubilair gemaakt door de timmerlieden en meubelmakers en de attributen, al dan niet religieus, die in de afdeling metaalbewerking hun vorm gekregen hebben. Tijdens open monumentendagen en op speciaal verzoek was het museum tot medio september 2019 toegankelijk.

Nog maar twaalf leden

De congregatie heeft momenteel nog maar twaalf leden, in leeftijd variërend van 76 tot 99 jaar. Het is duidelijk dat de congregatie haar einde tegemoet gaat en daarmee is het van belang dat de zaken nu goed geregeld worden. Er is daarom een expert aangetrokken die de voorwerpen in het museum gewaardeerd heeft. Wat museale kerkelijke waarde heeft gaat naar het Catharijne Convent in Utrecht. Artikelen betreffende de geschiedenis van de congregatie gaan naar het Erfgoedcentrum Kloosterleven in St. Agatha bij Cuijk. Producten die een verbinding hebben met Voorhout worden aangeboden aan de Historische Kring Voorhout (HKV).

Dwars op

Dwars Op 67 van de HKV, de winteruitgave 2019 wordt binnenkort bezorgd bij de leden. Hierin wordt uitgebreid stilgestaan bij de aanwezigheid vanaf 1923 van de broeders in Voorhout. Tijdens de recente Open Monumentendagen (OMD) was het broedermuseum opnieuw een druk bezochte locatie. Deze parel in Voorhout is nu gesloten en opgeheven en daarmee hebben we afscheid genomen van bijna een eeuw lokaal erfgoed.

Inloopochtend HKV op 11 december

Op woensdag 11 december is de gebruikelijke inloopmogelijkheid in het Kenniscentrum van de HKV aan de Bonekruidstraat. Daarbij kan de tentoonstelling van de jubilerende zwemvereniging De Columbiaan nog bezocht worden. Natuurlijk zijn ook de fotoboeken en de collectie bidprentjes te raadplegen, terwijl in een keur van historische en archeologische bladen gelezen kan worden.

Uit de krant