Gijsje Duijzer wordt geinterviewd door Erik Hietkamp en Piet Overduin.
Gijsje Duijzer wordt geinterviewd door Erik Hietkamp en Piet Overduin. Foto: pr.

Grote opkomst bij Levenskunst met huisarts Gijsje Duijzer

Geloof & Religie Voorhout

Voorhout • Ruim veertig bezoekers kwamen zondagmiddag 8 december voor de Voorhouter huisarts Gijsje Duijzer naar de Paraplu, voor een nieuwe bijeenkomst van Levenskunst. Een divers gezelschap luisterde aandachtig naar deze gelouterde huisarts, die binnenkort haar 35-jarig jubileum viert. In die jaren heeft ze veel lief en leed meegemaakt. Ze toont zich zeer betrokken op mensen in het algemeen en haar patiënten in het bijzonder. Door de jaren heen ziet ze haar patiënten ouder worden met bijhorende klachten.

Het valt de huisarts op dat steeds meer jonge mensen, psychische klachten ontwikkelen. Ze vermoed een relatie met ontwikkelingen in de samenleving. Daarbij citeert ze de Antwerpse psychiater Dirk de Wachter, die een lans breekt voor verdriet: 'Daar zitten kansen voor verbinding met anderen'. Gijsje meent dat het belangrijk is dat in het dorp mensen opstaan die het goed gaat en beschikbaar zijn voor mensen die moeiten kennen. Dan vorm je een waardevolle gemeenschap. Gijsje meent dat anno 2019 geluk de norm is en alles leuk moet zijn. Een bezoeker voegt daar aan toe: 'Sinds Facebook delen jongeren vooral hun geluksmomenten; je voelt je schuldig als je niet gelukkig bent'.

De zes gewoonten van Gijsje

Op aanstekelijke wijze vertelt Gijsje hoe zij omgaat met hoogte- en dieptepunten in haar leven. Ze wil haar werk in de spreekkamer goed doen, dat kan natuurlijk niet altijd. Haar houvast zit in zes gewoontes. Op een klein briefje draagt ze deze al jaren met zich mee. 's Morgens voor vertrek naar de praktijk kent ze vaste rituelen van onmiddellijk opstaan tot luisteren naar de dagelijkse podcast 'Eerst dit…'. Wees realistisch 'als 60-plusser kan ik ook ziek worden'. Neem de tijd voor dingen die echt belangrijk zijn en geniet van bijvoorbeeld mooie mensen, mooie kleding, een lekker glas wijn. Ze houdt de bezoekers ook voor: 'gedenk de kwade dagen', die komen in elk mensenleven voor. Stop die gedachten niet weg, maar bereid je voor. Tenslotte noemt Gijsje een van de moeilijkste dingen voor haar: 'Leer aanvaarden en loslaten'. Het kostte haar moeite haar zoons los te laten, terwijl beiden na een universitaire studie, een mooie carrière opbouwen en hun moeder leren 'dat het maar werk is…'. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

'Leuke meiden, die bidden…'

Erik Hietkamp en Piet Overduin vroegen Gijsje ook naar het boek uit 2007 'Leuke meiden, die nog bidden voor het eten' waar zij een hoofdstuk in schreef. Ze groeide op in een gelovig gezin, bezoekt wekelijks de kerk (PKN Sassenheim) en is voorzitter van de lokale Raad van Kerken.  Over geloof, hoop en liefde, zegt Gijsje dat hoop voor haar het belangrijkste is. Ze is een optimistisch mens, die -ook haar patiënten- graag wijst op hoop. Bij een ongeneeslijke ziekte kan die hoop soms ver te zoeken zijn. Voor Gijsje is er dan Godfried Bomans: 'De dood is als een logeerpartij bij een gastheer die zo boeiend is dat de tijd volledig stil staat en eeuwig wordt'.

De volgende Levenskunst Live is op zondag 12 januari om 16.00 uur in de Paraplu (Herenstraat 53) Dan is burgemeester Carla Breuer te gast. De Paraplu staat met haar missie ook op zondag 15 december op de Kerstmarkt op het kerkplein.     

Uit de krant