Logo deteylinger.nl
Het bruidspaar Backx krijgt bezoek van burgemeester Breuer. | Foto: Piet van Kampen
Het bruidspaar Backx krijgt bezoek van burgemeester Breuer. | Foto: Piet van Kampen (Foto: Piet van Kampen)
Voorhout

Wim en Nelly Backx: 'Dansend het huwelijk in'

Voorhout • Het was voor Wim Backx (87) en Nelly Backx-Salman (86) op 9 december 1959 een bijzondere dag. Zij schoven in hun geboorteplaats Haarlem elkaar de ringen om en beloofden toen de eeuwige trouw. Een belofte die zij steeds gestand hebben gedaan.

Door Piet van Kampen

Het is een tevreden en zeer godsdienstig echtpaar dat dankbaar terugblikt op hun leven. Het diamanten paar komt uit rooms-katholieke gezinnen; een broer van de bruidegom werd priester en een paar zussen van de bruid trokken het habijt van de nonnen aan. Het stel kende elkaar al vanaf de kleuterschool. "Maar ik had toen nog geen interesse," zegt de goedlachse Wim. Jaren later werd het menens toen zij elkaar regelmatig op de dansvloer ontmoetten."'Hij kon geweldig dansen en ik was altijd weer blij als hij er weer was,"vertelt Nelly. Toen er een zus van Wim in het huwelijksbootje stapte wilde hij er niet alleen heen en 'ging dat meisje van Salman vragen'. De vraag werd door dat 'meisje van Salman' bevestigend beantwoord en Cupido schoot vanaf dat moment raak.

Van een huwelijk kwam een huwelijk en uit deze echtverbintenis zagen de dochters Petra, Anneriet en Marie-José het levenslicht. Een zwarte dag in hun leven was het overlijden van Petra en zo heeft bijna elk huisje wel zijn kruisje. Het paar werd wel de gelukkige grootouders van veertien kleinkinderen.

Trouw

Het echtpaar betrok een woning in Eindhoven waar Wim werkzaam was bij een groothandel in sanitair, elektra en CV's. Zo trouw als hij aan zijn werkgever was, zo trouw bleef hij aan zijn Nelly. Vanwege het werk en later een functie als directeur verhuisde het gezin naar Breda, en later naar Alkmaar om tien jaar geleden in hun fraaie appartement in Voorhout neer te strijken, dicht bij hun dochters. Wim deed als penningmeester bij diverse parochies verdienstelijk werk en Nelly was vrijwilligster bij de Zonnebloem. Het paar leidde een regelmatig leven en genoot van vakanties in eigen land en in Oostenrijk, Zwitserland en brachten ook een bezoek aan Lourdes. Ze gingen met de kleinkinderen op stap en maakten vaak een wandeling of een fietstochtje.

Ze beleven nu een rustige oude dag en Nelly puzzelt nog steeds graag. Dat het paar na zestig jaar nog steeds gek is op elkaar, straalt er vanaf. "Als je van elkaar houdt is de week zo om," is de levensfilosofie van Wim en Nelly direct er achteraan: "Ik ben nog steeds blij met hem".

Komende zaterdag vieren zij een feestje met het gezin met een heerlijk diner en in april, op de dag van het kerkelijk huwelijk, volgt er een groot feest voor de hele familie.

Meer berichten