Inspreker Van Duijvenboden overhandigt de notitie en de handtekeningen met een pleit voor de komst van een belbus aan raadslid Manon van Dijk.
Inspreker Van Duijvenboden overhandigt de notitie en de handtekeningen met een pleit voor de komst van een belbus aan raadslid Manon van Dijk. Foto: Nico Kuyt

Roep voor komst belbus klinkt door raadzaal

Politiek Teylingen

Teylingen • Inspreker Hans van Duivenboden heeft in de afgelopen gemeenteraad gepleit voor de komst van de belbus. Hij overhandigde daartoe een notitie en een pakket handtekening aan CDA-raadslid Manon van Dijk. In januari wordt er verder over gesproken.

Door Nico Kuyt

Van Duivenboden las in De Teylinger het verslag van de discussie over de belbus in de raadscommissie Welzijn van 2 december. Het CDA had eind 2018 een motie ingediend met de oproep aan B&W om onderzoek naar zo'n bus te plegen. B&W raadde de belbus af, onder andere vanwege de hoge kosten en er is al de regiotaxi en het Automaatje. Er ontsproot destijds hierover in de commissie een fel debat met Van Dijk.

Korte ritjes

Nu is Van Duivenboden zelf chauffeur geweest op de dorpsbus in Oegstgeest en heeft naar eigen zeggen met eigen ogen gezien dat deze voldoet in een behoefte en door de gebruikers hoog wordt gewaardeerd. Hij toog op 19 december naar de gemeenteraad met een notitie en een op een namiddag in Teylingen verzamelde bundel handtekeningen met steunbetuigingen voor de bus. In zijn ogen is het een welkom en hulpbiedend middel. Hij kan niet begrijpen dat B&W de belbus afwijst. De stelling dat er al voldoende voorzieningen in Teylingen zijn, zoals de regiotaxi en het Automaatje, gaat naar zijn mening niet op. De regiotaxi heeft een marge in de ophaaltijd van 30 minuten voor een rit die maar 10 tot 15 minuten in beslag neemt. Op zijn beurt bedient het Automaatje een andere doelgroep. De belbus heeft als doel om ouderen op korte afstanden in de gemeente naar bijvoorbeeld de supermarkt, apotheek of dokter te brengen. Ouderen komen zo op plaatsen die voor hen lastig te bereiken zijn en komen zo aan hun injectie aan sociale contacten. De belbus rijdt altijd op tijd met slechts een marge van 5 minuten.

Van Duivenboden wees erop dat misschien door contacten met de stichting van de dorpsbus in Oegsgeest en Leiden, het tot een initiatief zou kunnen leiden tot een verantwoorde oprichting van een stichting Dorpsbus Teylingen. Hij zal het in ieder geval toejuichen als de belbus er komt en overhandigde de notitie en de handtekeningen aan het 'belbus-raadslid' Van Dijk. Overigens spraken de raadsleden op 19 december niet over de belbus. De motie is namelijk aangehouden en in januari komt het CDA erover terug.

Uit de krant