Alfred Pop van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek pleit voor behoud van Westerbeek.
Alfred Pop van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek pleit voor behoud van Westerbeek. Foto: Nico Kuyt

CultuurHistorisch Genootschap spreekt in over plannen voor Ruïne

Politiek Teylingen

Teylingen • Voorzitter Alfred Pop van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek heeft de gemeenteraad opgeroepen om de schuur van Westerbeek niet te slopen.

Door Nico Kuyt

In de nog ruwe plannen om de Ruïne van Teylingen op te peppen onder de noemer van de 'Tuinen van de Ruïne', een beperkt oppoetsen, wordt gesproken van een sloop van de schuur om de zichtlijnen op het oude steen te verbeteren. De bollenschuur zou in een zeer slechte staat zijn. Het genootschap is tegen de sloop. Het kan een functie krijgen binnen het ensemble van de ruïne. Pop deed daartoe als inspreker een oproep in de afgelopen gemeenteraad.

Twee initiatiefnemers 

Voor wethouder Van Kempen staan alle wegen nog open. Over een definitieve inkleding van het meer beleefbaar maken van het oude slot, moet nog uiteindelijk met de gemeenteraad worden gesproken en besloten. Er kan een initiatiefnemer komen die een goed en passend plan heeft voor de bollenschuur en dan kan altijd anders worden besloten. Er hebben zich al twee initiatiefnemers bekend gemaakt, niet voor de schuur, maar voor het exploiteren van de ruïne. De gemeente gaat de komende tijd verder werken aan de mogelijkheden en onmogelijkheden om zo de toeristische waarde en aantrekkelijkheid te verhogen. Aan allerlei mogelijke ideeën worden gedacht, zoals een uitkijkpunt in de donjon. De burcht moet een 'pareltje' worden in de gemeente.

Uit de krant