De situatie voor de vrije trap die uiteindelijk in de 1-0 resulteert.
De situatie voor de vrije trap die uiteindelijk in de 1-0 resulteert. Foto: pr./Jeannette Kloet

Foreholte wint derby van Teylingen

Sport Sassenheim Voorhout

Voorhout • Na afloop keken supporters en spelers van Teylingen elkaar vertwijfeld aan. Een kleine zestig minuten was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Het was uitsluitend wachten geweest op de openingstreffer van de Sassenheimers. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Verduijn stonden juist zij met lege handen, terwijl heel Voorhout in polonaise vanaf het veld de kantine in verdween.

Onmiddellijk na de start vloog de ploeg van trainer Lagendijk uit de startblokken. Met name aanvallende middenvelder Mike van der Zon sleurde de ploeg naar voren richting het doel van Matthijs Guijt. Zijn eerste schot werd weliswaar door de Voorhoutse doelman gekeerd maar zette de toon voor de gehele eerste helft. Foreholte werd op eigen helft vastgezet en de druk op het Voorhoutse doel was intens. Het regende, soms ook onnodige, hoekschoppen die van zowel de linker- als de rechterkant ook strak genomen werden door die zelfde Van der Zon.

Onder druk

De thuisploeg kwam niet verder dan met man en macht verdedigen en het opruimen van de bal richting het doel. De ploeg van trainer Bloemheuvel kon zich niet onder de druk van Teylingen uit voetballen en Teylinger-goalie Wessel Zonjee hoefde niet in actie te komen. Kenmerkend voor het duel en mooi om te zien waren de voortdurende lijf-aan-lijf duels tussen spits Sepehr Safi en centrale verdediger en debutant Job Mannaart. Safi werkte als een paard, maar kreeg van de verdediger geen enkele ruimte.

Meer grip

Na rust kwam Sam Witkamp voor Tim Gorter en Teylingen trok in het eerste gedeelte van de tweede helft de ingezette aanvallende lijn door. Opnieuw was er een grote kans voor Mike van der Zon, maar weer vond hij doelman Guijt op zijn weg. De Foreholte-aanvallers lagen aan de ketting bij hun verdedigers en spits Sam Lemmers kon niet worden bereikt. Door een kleine tactische aanpassing op het middenveld kreeg Foreholte wat meer grip op dat deel van het spel en kwam daardoor meer op de helft van Teylingen.

Corner-kunstje

De thuisploeg begon mogelijkheden te krijgen. Eerst was het Rick Brabander die vanuit een korte corner met Sten Admiraal zijn schot vanuit de vingertoppen van Zonjee via de lat over zag gaan. Daarna was het de beurt aan Admiraal die zijn inzet gesmoord zag worden in de verdediging. In de 57e minuut kreeg Foreholte een betwiste vrije trap op zo'n 18 meter van het doel die ogenschijnlijk op een knullige manier verprutst leek te worden. Maar toen half Teylingen even niet oplette ging Sten Admiraal met de bal richting de achterlijn. Zijn lage voorzet werd door Brabander diagonaal binnengeschoten (1-0). Tien minuten later moest centrale verdediger Kevin Driessen naar de kant met een blessure. Juist op dat moment herhaalden Brabander en Admiraal hun korte corner-kunstje, maar nu van de rechterkant. De opnieuw lage voorzet van Admiraal werd van dichtbij in het centrum van de verdediging door Sam Lemmers binnengetikt (2-0).

Strijd en passie

Natuurlijk was de wedstrijd nog niet beslist. Teylingen wisselde verse krachten in de wedstrijd. De spitsen probeerden door positiewisselingen de automatismen voor de Voorhouters lastiger te maken. Lemmers, die naar de rode kaart solliciteerde, werd door trainer Bloemheuvel preventief naar de kant gehaald. In de laatste fase wisten de Voorhouters het spel 'dood' te maken. Nog één keer moest Matthijs Guijt handelend optreden bij een gevaarlijke inzet van invaller Tommy Bemelman, maar daarna gingen de rood-witte armen in de lucht om vervolgens gelijk de handen van de tegenstander te gaan schudden. Het was een heuse derby geweest met strijd en passie binnen de lijnen en vieren in gezamenlijkheid daarbuiten.