Kees Heemskerk finishte als derde bij de Beloften.
Kees Heemskerk finishte als derde bij de Beloften. Foto: pr./Arjen Vervoort

Brons voor Kees Heemskerk bij de Beloften op de Weissensee

Sport Warmond

Warmond • De Grote Prijs Weissensee is uitgereikt aan wedstrijdrijders die de vier wedstrijden op de Weissensee in de afgelopen week hebben uitgereden in de beste tijden. Kees Heemskerk (WIJC en marathonploeg Groenehartsport) eindigde in dat klassement op de derde plaats bij de Heren Beloften.

Die vier wedstrijden waren de Aart Koopmans Memorial, het Open Nederlands Kampioenschap, de KPN Grand Prix 2 en de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer op woensdag 29 januari. Vier WIJC-dames, Lisa en Loesanne van der Geest, Iris van der Stelt en Anne Leltz, en één WIJC heer, Kees Heemskerk, namen aan die wedstrijden deel. Er is voor wedstrijden op natuurijs een speciaal KPN Grand Prix klassement, drie wedstrijden in Oostenrijk op de Weissensee en eind februari nog twee wedstrijden in Lulea in Zweden.

Aart Koopmans Memorial

De wedstrijd om de Aart Koopmans Memorial (KPN Grand Prix 1, 23 januari, 60 kilometer dames, 82 kilometer heren) leverde bij de dames discussie op met als gevolg dat de nummer één, Marijke Groenewold (ZiuZ), werd gediskwalificeerd en haar medaille moest inleveren. Dat betekende dat Lisa van der Geest (WIJC en marathonploeg Turner) van de ondankbare vierde plaats opschoof en alsnog derde werd. Iris van der Stelt (WIJC en Turner) werd twintigste, Loesanne van der Geest (WIJC en marathonploeg Nedflex) werd 38e en Anne Leltz (WIJC en Jacobus.nl) finishte als 71e. Kees Heemskerk werd bij de heren 32e en was derde van de Heren Beloften.

Open Nederlands Kampioenschappen

De resultaten van de WIJC-ers op het Open Nederlands Kampioenschap op 25 januari, voor de, dames over 105 kilometer, voor de heren over 147 kilometer: Lisa van der Geest 7de plaats, Loesanne van der Geest 11de plaats, Iris van der Stelt 32ste plaats en Anne Leltz 35ste plaats. Kees Heemskerk finishte als 29ste in het totaal klassement en was vijfde Beloften-rijder.

KPN Grand Prix 2

De puntenkoers, de KPN Grand Prix 2 op maandag 27 januari (dames 38.5km, heren 60.5km) leverde Kees Heemskerk één punt op omdat hij als 20e finishte. Bij de dames was Loesanne van der Geest met een 29e plaats de beste WIJC-ster, gevolgd door Iris van der Stelt (47), Anne Leltz (52) en Lisa van der Geest (60)

Alternatieve Elfstedentocht

Woensdag 29 januari was de zwaarste dag, de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer, flinke wind en temperaturen rond het vriespunt.  Loesanne van der Geest reed zeer aanvallend en finishte in 6.27.20, de vijftiende plaats. Anne Leltz zat ook goed met een 23e plaats (6.27.28). Iris van der Stelt en Lisa van der Geest finishten als 41e en 42e rijders, zij maakten 16 van de 19 ronden vol.

Kees Heemskerk werd 25e in 5.34.38 en was ook nu weer de derde rijder bij de Heren Beloften.

Toerijders

Naast de wedstrijdrijders waren er veel WIJC recreanten op de Weissensee . Een groot aantal reed dinsdag 28 januari de Alternatieve Elfstedentocht, in de regen. Frans Biemond, oud-voorzitter van de WIJC, reed zeer sterk en finishte die dag als vijfde van de toerrijders in 7.17.47. Huub Slobbe die al vanaf de beginjaren deelneemt aan de Alternatieve finishte met zijn 7.41.20 als 49e. Johan Heemskerk had ter voorbereiding ook nog vele fietskilometers gemaakt en reed de 200 kilometer in 9.18.29. Willem Leenen, ijsmeester van de WIJC testte ook in Oostenrijk het ijs en reed enkele ronden mee. Er schaatsten meer (oud) bestuursleden en vrijwilligers van WIJC een deel van de Alternatieve zoals Jan van der Geest, John van Velzen, Roza van der Veer en Ineke van Kempen.