Ward Dielissen is de beste bij de c-junioren en wordt Nederlands kampioen.
Ward Dielissen is de beste bij de c-junioren en wordt Nederlands kampioen. Foto: pr.

Goud en brons voor schaatsers STS-KGM bij NK afstanden voor junioren

Sport Sassenheim

Sassenheim/Regio • Ward Dielissen heeft bij het NK-allround in Enschede de allround titel bij de c-junioren behaald. Pien Hersman werd bij de meisjes derde op de 500 meter.

De selectie voor het NK van STS-KGM bestond afgelopen weekend uit vijf schaatsers, op zich al een unieke prestatie. Daar kwamen nog eens drie medailles bij. Ward Dielissen (14), woonachtig in Vogelenzang, had een zwaar voorseizoen door ziekte, maar won overtuigend de 500 meter in 39,27. In een spannende strijd en de zesde plaats op de 1500 meter in 2.04.53, wist het talent de allround titel bij de c-junioren te behalen en hij mag zich Nederlands kampioen noemen. Na Martin Hersman, nu trainer van de STS-KGM clubselectie en geboren Sassenheimer, is er geen Nederlands kampioen allround junioren meer geweest. De ex-topschaatser behaalde zelf de junioren allround titels bij de B-junioren en Neo-senioren.

Derde plaats

Voor Pien Hersman (16) begon het NK-allround, dat voor de B-junioren over twee dagen plaatsvond, direct goed. Op haar eerste afstand, de 500 meter, snelde ze naar een tijd te van 41.27. Het sprinttalent kreeg de bronzen NK-afstanden medaille omgehangen. De eerste jaars B-juniore legde de eerste dag beslag op de zevende plaats in het tussenklassement, door ook nog een persoonlijk- én clubrecord te schaatsen op de 1500 meter in 2.12.92. Op zondag schaatste de explosieve Pien naar een tijd van 1.24.19 op de 1000 meter, haar tweede tijd ooit. Ze bleef na drie afstanden op de zevende plaats. De beste twaalf schaatssters mochten ook de finale afstand, de 3 kilometer rijden. Voor Pien op dit moment nog iets te ver, maar ze wist wel een tijd van 4.55.61 neer te zetten. Al met al goed voor de twaalfde plaats op het NK allround.

Andere deelnemers

Ook de andere STS-schaatsers deden ook van zich spreken. Eerste jaars C-junior, Rens Vergeer, werd knap 20ste. Op de 500 meter reed de Warmonder 0,03 boven zijn persoonlijk record in 41.23. De 1.500 meter legde Rens af in een persoonlijk record van 2.08.05 Sterre van Schaik uit Vinkeveen ging als 28ste het C-junioren toernooi in en werd uiteindelijk 19de. Bij de teamsprint behaalde Sterre met haar team de tweede plaats. Een andere debutant reed een mooi NK allround. De schaatser uit Abbenes was als 30ste geplaatst en werd uiteindelijk 22ste. 

Uniek voor de vereniging

Trainer Martin Hersman kijkt heel tevreden terug op het NK weekend in Enschede: "Alle schaatsers hebben gepiekt en mooie persoonlijke prestaties geleverd. Dat is waar we als club ontzettend trots op zijn. Dat we dan ook medailles winnen, maakt het heel bijzonder. Het seizoen is nog niet voorbij. Aankomend weekend wordt het NK marathon verreden. Over twee weken is het NK kortebaan en we sluiten af met het NK supersprint. Tijdens die NK's doen nog meer schaatsers van de vereniging mee. Deze startplekken en prestaties zijn echt uniek, door een vereniging die gerund wordt door vrijwilligers en draait zonder sponsors. Voor de continuïteit is er ruimte en behoefte naar meer vrijwilligers en sponsors om de toekomst te kunnen waarborgen. We hopen met deze prestaties ons in de kijker te hebben gereden".

Pien Hersman wordt gecoacht door haar vader Martin.
Pien Hersman (r) wint brons op de 500 meter.
Ward Dielissen op weg naar de allround titel bij de C-junioren.

Uit de krant