Patricia Koot (m) is Nederlands kampioen allround na winst op de 1.500 meter en een tweede plaats op de 500 meter. Foto: pr./Hanneke Mennens

Patricia Koot en Yves Vergeer winnen nationale schaatstitels

Sport Warmond

Warmond • Patricia Koot is allround kampioen geworden tijdens het NK voor junioren C. Yves Vergeer behaalde de titel op de 5.000 meter en werd Nederlands kampioen op de mass start.

Tijdens het gecombineerde toernooi op de schaatsbaan in Enschede werd op de eerste twee dagen van februari het NK allround voor junioren verreden en waren er voor de junioren A en B tegelijkertijd nationale afstandstitels te behalen op de 500, 1000 en 1500 meter en massastart. Ook leden van de Warmondse IJsclub (WIJC) namen deel.

Patricia Koot

Bij de C junioren stonden dertig jongens en dertig meisjes aan de start. Zij reden hun NK op zaterdag met de 500 meter en de 1.500 meter. Patricia Koot werd tweede op de 500 meter in 41.94, 0.11 sec. achter de winnares Jillian Knook. Op de 1.500 meter was de afstandstitel voor Patricia met een tijd van 2.07.81, bijna een seconde sneller dan nummer twee Sanne Oosterwijk (2.08.64). Zij won daardoor ook de allround titel en heeft zich geplaatst voor de (internationale) Vikingrace op 28 en 29 februari. Ook op de marathon is Patricia snel. In januari werd zij kampioen van Zuid-Holland en op 8 februari neemt zij deel aan het KPN-NK Jeugdmarathon dat in Hoorn wordt verreden.

Bij de jongens Junioren C reed Rens Vergeer, WIJC'er en dit jaar trainend bij STS-KGM. Hij werd achttiende op de 500 meter (41.23) en reed met een persoonlijk record van 2.08.05 naar de 22ste plaats op de 1500 meter. De beste 20 junioren C reden nog een teamsprint. De samenstelling van de teams werd ter plekke gemaakt op basis van het klassement.

Okke Mouwen

Okke Mouwen was een van de 30 heren junioren B die streden om de afstandstitel en om het klassement over 500, 1000, 1500 en 3000 meter. Hij begon goed met een persoonlijk record op de 500 meter, 38.82. Hij trok zaterdag die snelle lijn door met ook een persoonlijk record op de 1500 meter, 1.58.35. Op zondag reed Okke nog een persoonlijk record op de 1000 meter, 1.16.16. Mooie resultaten die een zestiende plaats in het klassement opleverden, maar in dit veld toch nog niet snel genoeg om ook de afsluitende 3 kilometer te mogen rijden. Wel reed Okke op de mass start naar de zesde plaats. De tien ronden reed hij in 5.23.55 en hij haalde vier punten in de tussensprints.

Yves Vergeer

Yves Vergeer is wat meer van de lange afstanden. In het allround klassement werd hij zevende, de optelsom van een veertiende plaats op de 500 meter (38.09), een zesde plaats op de 1500 meter (1.53.52), de elfde plaats op de 1000 meter (1.14.39) en de eerste plaats op de 5000 meter in 6.46.92. Op de afsluitende Mass Start over tien ronden werd Yves Vergeer Nederlands kampioen met een tijd van 5.04.14. Binnenkort hoort Yves of hij zich heeft geplaatst voor het WK voor junioren.