Het olieverfschilderij 'Gezicht op Voorhout vanaf de trekvaart nabij de Boekhorstmolen' van C.C. Plug. | Afbeelding: archief HKV
Het olieverfschilderij 'Gezicht op Voorhout vanaf de trekvaart nabij de Boekhorstmolen' van C.C. Plug. | Afbeelding: archief HKV Foto: pr.

De trekvaart is ook provinciaal erfgoed

Historie Voorhout

Voorhout • Bij erfgoed denken we vaak aan monumentale gebouwen die we graag voor ons nageslacht willen behouden. Maar erfgoed gaat veel verder dan bebouwing. Ook groen erfgoed, denk aan monumentale bomen of bossen zoals het Overbosch zijn de moeite van het bewaren meer dan waard. Een segment erfgoed dat vaak vergeten wordt is water. Dat kunnen kreken of beken zijn, zoals de grotendeels verdwenen Dinsdagse Watering, maar ook vijvers en kanalen horen hier toe.

In 1657 is met handkracht een trekvaart gegraven tussen Leiden en Haarlem. Dit was toen de toekomst voor het vervoer van personen en goederen. Men hoefde niet meer urenlang in een koets op ongelijke wegen heen en weer geschud te worden. In plaats daarvan is er een redelijk comfortabele kajuit op een trekschuit voortgetrokken door een of meerdere paarden.

De trekvaart Haarlem-Leiden, is ook bekend onder de namen Leidsevaart en Leidse Trekvaart, voor het traject Haarlem - Lisse, en Haarlemmertrekvaart voor het traject Lisse-Leiden.

Herberg De Bonte Koe

Op onregelmatige afstanden zijn er stopplaatsen waar passagiers kunnen in- en uitstappen en de gelegenheid hebben zich op te frissen. Herberg De Bonte Koe bij de Nagelbrug is de Voorhoutse opstapplaats. Indien nodig kunnen hier ook de paarden worden ververst. Ook beurtschippers gebruiken de trekvaart voor het ophalen en wegbrengen van goederen

Voorhout heeft circa 7,5 kilometer trekvaart binnen de (voormalige) gemeentegrenzen. Daarmee behoort deze waterweg voor een kwart tot Voorhouts gebied.

Erfgoedtafel

Het bestuur van Zuid-Holland hecht veel waarde aan het in stand houden van de verschillende trekvaarten in de provincie. Er is een 'Erfgoedtafel Trekvaarten' waar initiatieven en projecten aan de orde komen die hier direct of zijdelings mee te maken hebben. Er bestaat ook een provinciale subsidiepot om goedgekeurde projecten te ondersteunen.

De Historische Kring Voorhout (HKV) heeft nog geen actief beleid ten aanzien van dit specifieke onderwerp. Toch vindt het bestuur het meer dan de moeite waard om zich op het gebied van waterwegen te bewegen. Daarvoor zoekt de HKV één of enkele personen die zich tot het onderwerp aangetrokken voelen. In een groepje, onder de paraplu van de HKV-monumentencommissie, kan gewerkt worden aan het ontwikkelen van projecten die onze Haarlemmertrekvaart duidelijker op de kaart zal zetten. Belangstellenden die hier wel eens over wil praten, kunnen een email sturen naar info@hkv-voorhout.nl, of langskomen tijdens een van inloopmomenten.

Inloop op 12 februari

De eerstvolgende inloop van de HKV in het kenniscentrum aan de Bonekruidstraat is op woensdag 12 februari van 14.00 tot 16.00 uur.

Uit de krant