Lekker lezen, tips van de bieb (om je aan het denken te zetten)! | De Teylinger
Logo deteylinger.nl
| Foto: Arie Kievit
| Foto: Arie Kievit (Foto: pr./Arie Kievit)
Regio

Lekker lezen, tips van de bieb (om je aan het denken te zetten)!

Regio • Er valt veel te ontdekken en te leren in de bibliotheek. Dat kan via lezingen, cursussen, gesprekken met andere bibliotheekbezoekers en natuurlijk via de boeken in de collectie. Of dat nou papieren boeken zijn of elektronische. Deze maand geeft directeur Hans Portengen leestips die hem aan het denken hebben gezet en nieuwe inzichten hebben gegeven. Wellicht steekt u er ook iets van op en beleeft u plezier aan het lezen.

Eddy de Wind: Eindstation Auschwitz

Eddy de Wind en zijn echtgenote Friedel hebben beide de verschrikkingen van Auschwitz overleefd. Hij als verpleger en arts; zij als proefpersoon van Joseph Mengele. Vlak nadat het Rode Leger 75 jaar geleden het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau had bevrijd, is Eddy begonnen zijn kampervaringen op te schrijven. Het is een verslag van anderhalf jaar lang dagelijks leven in het vernietigingskamp, de gruwelen, de willekeur, maar ook met oog voor medemenselijkheid en vriendschappen onder de meest verschrikkelijke omstandigheden. Indrukwekkend.

Rob van Essen: De goede zoon

De openingszin is voor mij zo herkenbaar: "De vrouw achter mij zette haar boodschappen al op de band toen ik nog bezig was mijn boodschappen op de band te zetten, ik kan daar slecht tegen". Van Essen is de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2019. Het boek speelt zich af in de nabije toekomst. De hoofdpersoon maakt daarin een geheimzinnige reis door een steeds verder vervreemdende wereld met bizarre voorvallen. En toch haak je niet af als lezer. Boeiend en een terechte winnaar.  

Tony Crabbe: Nooit meer te druk

Het te druk hebben, is volgens Crabbe het gevolg van je prioriteiten niet op orde hebben. In plaats van echte keuzes maken, verliezen veel mensen zich in de drukte van e-mail en vergaderingen. Timemanagement gaat hen echt niet helpen, integendeel. Wat helpt is gerichte aandacht voor wat je zelf belangrijk vindt en wat jouw drijfveren zijn. Maak ruimte voor jouw toegevoegde waarde. Dat inzicht helpt je om meer controle over jouw leven te krijgen i.p.v. als een 'kip zonder kop' voort te rennen.

Extra leestip van bibliothecaris Katja Terpstra | Rutger Bregman: De meeste mensen deugen

Wie heeft nog niet gehoord van Rutger Bregman en zijn bestseller 'De meeste mensen deugen – een nieuwe geschiedenis van de mens'? In dit boek beschrijft de historicus een radicaal idee: de meeste mensen deugen. Dit lijkt onschuldig, maar machtshebbers en ideologieën zijn er al eeuwen bang voor. Dit aanstekelijke en goed onderbouwde boek is ook direct te downloaden via de onlinebibliotheek.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>