Iris van der Stelt wint de dertiende wedstrijd in de MarathonCup.
Iris van der Stelt wint de dertiende wedstrijd in de MarathonCup. Foto: pr./schaatspeloton.nl

Iris van der Stelt de beste in stormachtige MarathonCup

Sport Warmond

Warmond • In Tilburg was de schaatswedstrijd als het weer; stormachtig. De hele marathonwedstrijd werden er kopgroepjes gevormd en weer teruggehaald. Uiteindelijk was er een kopgroep van elf, waarin Iris van der Stelt en Anne Leltz. Ook in de kopgroep Laura van Ramshorst, die eind januari de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee won en daarmee Iris van der Stelt opvolgde.

De groep van elf werkte goed samen en zij zagen het peloton al in de rug. De wedstrijdleiding liet het peloton met nog tien ronden te gaan snel afsprinten en toen mochten de elf dames de wedstrijd afmaken.In de finale die volgde leek Nicky van Leeuwen een aanzienlijke voorsprong te krijgen. Zij viel echter stil in de voorlaatste ronde en werd bij het luiden van de bel ingehaald door de achtervolgers. Iris van der Stelt reed op tempo door. Anna van den Bos, die sneller leek, kon toch niet meer over Van der Stelt heenkomen en moest de zege aan de Sassenheimse laten. Laura van Ramshorst mocht als derde naar het podium. De Voorhoutse Anne Leltz finishte op de vijfde plaats.

In het peloton

Loesanne van der Geest en Lisa van der Geest zaten is het peloton en stonden in het dagklassement op respectievelijk de 23e en de 46e plaats. Bij de Heren Beloften zat Leander van der Geest in de kopgroep van twaalf man die de honderd ronden volmaakten. Hij finishte als negende.

De marathon in Tilburg was een 'doorstroom marathon', waarin rijders in een hogere klasse mogen uitkomen. Dat gold voor Tom Leltz (WIJC) die het gewestelijke 6 banentoernooi rijdt en nu prima standhield op dit landelijke niveau en op de 34e plaats in het klassement van de dag stond. Kees Heemskerk (WIJC en Groenehartsport.nl), die gewoonlijk bij de Heren Beloften rijdt, deed dit keer mee in de Topdivisie Heren waar bij op de 29e plaats eindigde.

Naar Zweden

Deze week vertrekken de meeste rijders van de marathonpelotons naar Lulea in Zweden voor de resterende drie natuurijswedstrijden en de KPN Grand Prix. Op 20 februari de 80 kilometer voor de dames en 100 kilometer voor de heren. Op zaterdag 22 februari rijden de heren 50 kilometer en de dames 40 kilometer. De finale op zondag 23 februari is het zwaarst met 150 kilometer voor de heren en 100 kilometer voor de dames.