Afbeelding
Foto: pr

Geen rubbergranulaat voor nieuwe kunstgrasvelden

Politiek Teylingen

Teylingen • Bij vervanging of aanleg van nieuwe kunstgrasvelden zal als infill niet meer het rubbergranulaat worden toegepast. Dit vanwege de mogelijke gezondheidsrisico's en milieuschade.

Door Nico Kuyt

Rond de rubberkorrels is landelijk een hele discussie en verontrusting ontstaan. Volgens wethouder Arno van Kempen is uit onderzoek met enige zekerheid vast te stellen dat het granulaat schade toebrengt aan het milieu, maar zijn er nog onzekerheden of ook de gezondheid wordt geschaad. Niettemin wil de gemeente af van de korrels. Wat ervoor als infill in de plaats komt is nog onzeker. De ontwikkeling daaromtrent is nog steeds gaande. Er is kurk. Er is TPE, maar dan heb je weer te maken met microplastics. Er wordt op dit moment zelfs gekeken naar gemalen olijfpitten. De wethouder wil pas een beslissing de gemeenteraad voorleggen als een kunstgrasveld moet worden aangepakt. "Dat wij meer kwijt zijn aan een andere infill dan bij rubberkorrels, is evident", zo waarschuwde hij vorige week de raadscommissie Welzijn alvast, waarin het nieuwe beleid werd besproken. De commissie stond positief tegen het voorstel. "De gezondheid van onze inwoners en milieu staat voorop, we moeten geen enkel risico neme, zo was de teneur. VVD-raadslid Rolf Duindam wees nog op mogelijke schadelijke stoffen onder de toplaag van de velden. Hij schatte het saneren ervan per veld op rond te ton en met 8,5 velden in Teylingen een behoorlijke kostenpost. De wethouder verklaardenog geen beeld te hebben, maar komt met een indicatie op basis van andere gemeenten.

Foreholte

Voorzitter Rogier Hoeijmans van Voorhoutse voetbalclub Foreholte nam de kans te baat om in te spreken in de commissie. De vereniging sprak zich uit geen kurk als alternatief te wensen. Daaraan kleven ook weer nadelen, bijvoorbeeld dat het gaat drijven bij harde regen. Tevens kaartte hij de renovatie van de velden drie en vier aan, maar dat viel buiten het agendapunt, zo weerde voorzitter Frank Beijk een discussie erover onder de raadsleden.

Uit de krant