Johan Zagers, judoka Eva Hornsveld en assistent coach Wijnand Marks.
Johan Zagers, judoka Eva Hornsveld en assistent coach Wijnand Marks. Foto: pr.

Judoka Eva Hornsveld wint brons op NK

Sport Voorhout

Voorhout • Eva Hornsveld heeft gezorgd voor de eerste nationale medaille voor Judoteam Bollenstreek. Tijdens het Nederlands kampioenschap tot 18 jaar wist ze in de kleine finale met ippon te winnen.

Hornsveld kwam 's middags in actie en kende een sterke loting. De poule-indeling was op zijn minst vreemd te noemen, legt haar coach Johan Zagers uit. “In de linkerhelft van het schema stond de volledige top van Nederland tegenover elkaar. Degene die meelopen in het kwalificatietraject van de bond kwamen elkaar nu al tegen in de eerste twee rondes. Dit houdt in dat er door sommigen geen belangrijke kwalificatiepunten zijn gehaal."

Controle

Ook Hornsveld had een moeizaam begin. Ze nam al vrij snel heel wat risico, maar kreeg toch langzaam grip op de wedstrijd en won. In de tweede ronde moest zij haar meerdere erkennen in Konings. Ze kreeg twee keer een wazari tegen. Het verlies betekende alleen nog wedstrijden in de herkansing. Hornsveld leek wakker geschud door haar verliespartij, ging vol in de aanval en controleerde elke wedstrijd. Tegen haar directe concurrente Hesling wist Eva zeer knap te winnen, door tactisch te blijven judoën en te blijven werken aan haar taak. Uiteindelijk kwam ze in de kleine finale tegenover Fransen te staan, van wie ze al had gewonnen in de finale van het Zuid-Hollands kampioenschap. Ook dit keer was het een zeer knap staaltje judo. Een mooie beenworp bracht haar tegenstander ten val en met de ippon behaalde Hornsveld nk-brons. 

Focus

Hornsveld: “Na mijn verliespartij was ik weer geland. Ik werd wakker geschud en kon mij weer focussen op mijn taak. Mijn medaille van vandaag is dan echt eentje aar ik super trots op ben!” Coach Zagers: ‘Eva is de eerste nationale medaille voor onze sportschool Kaizen. Een bijzonder moment. Uiteraard blijven wij investeren in al het talent. Dit doen we tijdens onze reguliere lessen en uiteraard ook tijdens de wedstrijdtrainingen. Deze medaille is ontzettend goed voor de carrière van Eva en voor onze sportschool."

Russchenberg en Dekker tegenover elkaar

In het ochtendblok kwamen Isa Russchenberg en Myrthe Dekker in actie in de categorie dames onder de 52 kilo.Beiden maakte een sterke indruk bij hun eerste wedstrijd, maar verloren wel. In de herkansing kwamen ze tegenover elkaar te staan. Myrthe Dekker trok aan het langste eind. Myrthe Dekker nam in haar derde pot al snel het initiatief. Ze controleerde haar pakking goed en was direct op zoek naar een opening voor een worp. Bij het inzetten van haar worp gleed haar hand los van de mouw en kwam hierdoor uit balans waar de tegenstander goed gebruik van maakt. Een houdgreep maakt het karwei af. Dekker: ‘’Ik ben pas eerste jaar -18 en sta nu al op het hoogst nationale podium te judoën. Ik ben daar best wel trots op. Ik heb dit jaar behoorlijk grote stappen gemaakt in mijn ontwikkeling en zie dat ik nog enorm kan groeien. Dat geeft mij wel vertrouwen voor in de toekomst. Komende maanden lekker hard blijven trainen en op de toernooien die nog komen lekker veel wedstrijden maken. Jammer van vandaag, maar ik blijf mij op mijn ontwikkeling richten, dan komt het vast wel goed.”

Uit de krant