Spelers van TOP vallen elkaar in de armen na het laatste fluitsignaal. Door de nipte overwinning op Blauw-Wit zijn ze dicht bij een plek in de playoff's. Foto: pr./Rene van Dam

TOP door het oog van de naald tegen Blauw-Wit

Sassenheim • Tegenstander Blauw-Wit had zich al verzekerd van handhaving, maar voor TOP/SolarCompleet waren de punten nog van belang in de strijd om de play-off plekken. In een van de leukste wedstrijden van het seizoen was het TOP dat uiteindelijk aan het langste eind trok. In een van de leukste wedstrijden van het seizoen won TOP van Blauw-Wit. Bij de uitslag had de uitploeg echter gemengde gevoelens. De enige keer dat de Amsterdammers op achterstand kwamen, was het namelijk gelijk de eindstand: 26-25.

Het blijft wekelijks puzzelen met de opstelling voor coach Jan Niebeek. Naast de al lange tijd geblesseerde Celeste Split kwam daar vorige week Tim Flokstra bij en tijdens de donderdagtraining ging Mick Snel door zijn enkel. Flokstra werd vervangen door Thomas Tiggelman. Frank Mostard was wel weer inzetbaar, maar startte op de bank.

Snel gewisseld

Hoewel er voor Blauw-Wit niets meer op het spel stond, ging de nummer acht er nog vol voor. Die inzet en instelling hadden in het eerste deel voor de rust het meeste effect. Na zes minuten zat Blauw-Wit met 3-6 al op gemiddeld een treffer per minuut. De productie bleef hoog tot na dik een kwartier toen Blauw-Wit 8-12 maakte. Tot dat moment was het genieten van een zuiver en onbevangen spelend Blauw-Wit. Vanaf die 8-12 namen de scores snel af en dat viel opvallend samen met het moment waarop bij TOP Mick Snel vervangen moest worden door Wouter de Koning. Snel had spelend toch meer hinder van zijn enkel dan gedacht.

Enigszins gelukkig, TOP zou het later nog een keer meezitten, kwam de thuisploeg met drie strafworpen (twee van Tiggelman) op rij op 12-12. Inmiddels had Julia Schuiling de verdediging overgenomen van Mandy Koelman, de topschutter aan de zijde van Blauw-Wit, en dat deed zij uitstekend. De partij was vanaf dat moment helemaal open. Blauw-Wit kwam met nog twee seconden op de schotklok net voor rust op 14-15.

Keerpunt

Een gemiste strafworp van TOP hielp Blauw-Wit om nog een keer uit te kunnen lopen naar 14-17. Groter liet TOP het gat niet worden maar het duurde lang voordat het Blauw-Wit weer had bijgehaald. Knap waren de minuten waarin Blauw-Wit het aandringen telkens wist te beantwoorden. De inbreng van Frank Mostard tien minuten voor tijd bleek een hele goede, want hij bracht meer snelheid en gevaar in het vak en was belangrijk met zijn goals. In het andere vak werd Paul Anholts twee keer knap vrijgespeeld en hij scoorde beheerst.

De laatste minuten waren spannend en hectisch. De net ingevallen Roos Verheugt scoorde gelijk 23-24 en Mostard daarop met zijn derde goal de gelijkmaker. Blauw-Wit kwam nog één keer op voorsprong waarop Barbara Brouwer met haar zesde goal (zij werd gekozen tot Player of the Match) weer gelijk maakte. Frank Mostard bracht daarna met een zelf verdiende strafworp TOP voor de eerste en, na een speelminuut later zou blijken, enige keer op voorsprong: 26-25.

Geen strafworp

Blauw-Wit zette nog een keer aan in een laatste aanval, wist zich geen raad met een vrije bal maar rekende op een strafworp bij een allerlaatste aanvalsopzet. De arbitrage besloot echter anders en gaf TOP balbezit met nog twaalf seconden te spelen. Daarin bleef het 26-25.

TOP-speelster Jet Hendriks was vooral blij voor de groep. “Kijk eens wat er op een gegeven moment op de bank zit. Dat we dat allemaal op kunnen vangen met anderen uit de selectie: dat geeft aan dat we hier niet als eerste spelen maar als hele selectie. En dat het dan aan het eind een keer mee zit, ja, dat past dan wel mooi in dat plaatje”. ”Wij zijn dus echt een groep maar Blauw-Wit is dat ook, dat zag je hoe zij deze wedstrijd speelden. Dat maakte deze wedstrijd zo mooi”.

Scores: Barbara Brouwer (6), Frank Mostard (4), Thomas Tiggelman (3), Jet Hendriks (3), Paul Anholts (2), Nick Pikaar (2), Wouter de Koning (2), Sanne Jousma, Mick Snel, Roos Verheugt, Julia Schuiling