Leander van der Geest komt juichend over de finish in de Elfstedenhal.
Leander van der Geest komt juichend over de finish in de Elfstedenhal. Foto: pr./schaatspeloton.nl

Leander van der Geest wint finalewedstrijd KPN Marathon Cup

Sport Warmond

Warmond • De veertiende en laatste schaatsmarathon van dit seizoen wist Leander van der Geest (WIJC) op zijn naam te schrijven. Hij dubbelde samen met Igor Baars (Nieuw Vennep) na vele ronden het peloton, maar later slaagde een groep van zes er ook nog in het peloton te dubbelen.

Het was een hectische finalewedstrijd in de Elfstedenhal in Leeuwarden, een wedstrijd waarin de aandacht niet mocht verslappen. Ploeggenoten van de mannen die al een ronde voorsprong hadden probeerden te ondersteunen, lieten zich afzakken of wilden ertussen. Pas nadat de organisatie het peloton had laten afsprinten kwam er wat overzicht, maar er was al zoveel energie gebruikt dat volgens Leander van der Geest alleen nog maar zo hard mogelijk doorgereden kon worden.

In de slotfase was Van der Geest de sterkste van de kopgroep van nog zeven man die versplinterd raakte. In een man tegen man gevecht hield Leander de Leiderdorper Johan Bakker achter zich, evenals Igor Baars die derde zou worden. Warmonder Kees Heemskerk zat ook bij kopgroep en werd zevende. Yves Vergeer, die vorige week nog zilver won op de 5 kilometer tijdens het WK voor junioren, eindigde achter de kopgroep op de achtste plaats.

Klassement Heren Beloften

Met zijn eerste overwinning dit seizoen wist Leander van der Geest op te klimmen naar de 5e plaats in het eindklassement. Kees Heemskerk staat in het eindklassement op de dertiende plaats, maar met zijn ploeg Groenehartsport.nl won hij het ploegenklassement. Yves Vergeer die door zijn langebaan seizoen slechts incidenteel op de marathon in actie kwam sloot het seizoen af met een 37e plaats in het klassement.

Derde plaats voor Iris van der Stelt

Iris van der Stelt (WIJC) werd derde in de finale wedstrijd van de KPN Marathon Cup zonder op het podium te staan. De Sassenheimse kreeg de derde plaats later toegewezen, nadat de als nummer drie gehuldigde Marijke Groenewoud gediskwalificeerd werd vanwege het veroorzaken van een val. Van der Stelt eindigde in het klassement als zesde. Lisa van der Geest , net als Van der Stelt uitkomend voor marathonploeg Turner, eindigde in het klassement op de twaalfde plaats. Anne Leltz (WIJC) werd 21e en 7e in het Jongerenklassement. Loesanne van der Geest staat in het eindklassement op de 35e plaats.


Johan Bakker, Leander van der Geest en Igor Baars. | Foto: pr./schaatspeloton.nl

Uit de krant