De zussen Daphne en Danielle Vermeij leverden de meeste batterijen in en winnen een reischeque.
De zussen Daphne en Danielle Vermeij leverden de meeste batterijen in en winnen een reischeque. Foto: pr./Stibat

Zussen winnen hoofdprijs met inleveren van lege batterijen

Algemeen Voorhout

Voorhout • Tijdens de Huishoudbeurs, die van zaterdag 22 februari tot en met zondag 1 maart plaatsvond in de Amsterdamse RAI, zamelde Stibat maar liefst 199.595 batterijen in. Nog nooit werden er op een evenement zoveel lege batterijen ingezameld voor recycling. Bij de stand van Stibat, dé batterijeninzamelaar van Nederland, konden bezoekers hun lege batterijen inleveren met kans op mooie prijzen. De hoofdprijs, een reischeque van 500 euro, ging naar de zussen Daphne en Daniëlle Vermeij uit Voorhout, die met een steekkar ruim 18.000 lege batterijen kwamen inleveren.

Daphne Vermeij: “We hebben er een jaar over gedaan om ruim 18.000 batterijen te kunnen inleveren. Ik werk in de zorg en alle collega’s hielpen mee. Dan gaat het hard, ook vanwege de vele knoopcelbatterijen in gehoorapparaten. Daarnaast schakelden we familie, vrienden en bekenden in. Maar ook wildvreemden spaarden met ons mee, met dank aan social media. Het was een enorm project, maar met een mooi resultaat: winst voor onszelf én het milieu. We hebben met onze actie veel mensen bewust gemaakt van het belang van gescheiden inleveren. Wat mijn zus en ik met de prijs gaan doen? We gaan naar Disneyland Parijs, daar kijken we enorm naar uit.”

Waar je ze koopt, kunt je ze k wijt

Dankzij de campagnes en winacties van Stibat zijn steeds meer consumenten zich ervan bewust: lege batterijen lever je gescheiden in. Onder het motto ‘Waar je ze koopt, kun je ze kwijt!’ kan dit bij één van de ruim 25.000 inleverpunten in Nederland. Denk hierbij aan supermarkten, bouwmarkten en drogisterijen. Door prijzen aan goed gedrag te koppelen, stimuleert dit consumenten om te blijven inleveren.

Recycling

De Huishoudbeurs was negen dagen lang het grootste inleverpunt voor lege batterijen van Nederland. Bij de stand van Stibat was het een komen en gaan van mensen die lege batterijen kwamen inleveren. Daarnaast konden bezoekers een informatieve memory game spelen, waarbij op een leuke manier duidelijk werd wat er met de ingeleverde batterijen gebeurt. Door recycling worden de grondstoffen van batterijen hergebruikt om er bijvoorbeeld fietsen, pannen of dakgoten van te maken. Ook stond er een grote schommel op de stand van Stibat. Bezoekers konden hiermee de lege batterij van hun mobiele telefoon opladen. Jong en oud maakte hier dankbaar gebruik van.

Meer weten over het inleveren en recyclen van lege batterijen en de winacties van Stibat? Kijk op www.legebatterijen.nl. Informatie over Stibat als organisatie is te vinden op www.stibat.nl.

Uit de krant