Vorig jaar werden de quizboeken uitgedeeld in 't Onderdak, dit jaar in het Rijnlands Lyceum. | Foto: archief
Vorig jaar werden de quizboeken uitgedeeld in 't Onderdak, dit jaar in het Rijnlands Lyceum. | Foto: archief Foto: Piet van Kampen

Ruim honderd teams klaar voor de start van SassemKwizzt

Algemeen Sassenheim

Sassenheim • Er is altijd één vrijdagavond per jaar waarop het lijkt alsof heel Sassenheim opeens spontaan op de fiets is gestapt. Om vervolgens te turen naar gevels, speeltuintjes te tellen of nog net de laatste ingrediënten voor een recept te halen. Inderdaad, de derde editie van SassemKwizzt komt eraan. Op vrijdag 20 maart slaat heel 'Sassem' weer aan het quizzen.

De populaire dorpsquiz is er eentje voor in de agenda's, vaak al nadat de vorige quizavond is afgelopen. Het uit Brabant afkomstige format is ook in Sassenheim met veel succes uitgerold. Meer dan honderd teams kunnen ze kwijt, en die hebben zich dit jaar weer in rap tempo aangemeld, vertelt Ciska van der Geest namens de organisatie. "Nadat de inschrijving was geopend, zaten we binnen een dag vol."

113 teams

In totaal gaan 113 teams de strijd met elkaar aan op 20 maart. Een team, vaak bestaande uit meer dan twintig leden, krijgt op de vrijdagavond stipt om zeven uur het quizboek uitgereikt. Dit keer in het Rijnlands Lyceum Sassenheim. In het quizboek staan, verdeeld over twaalf categorieën, heel, héél veel vragen om te beantwoorden. Sommige vragen zijn op internet op te zoeken, anderen zijn opgaven uit scheikundeboeken of bijvoorbeeld luisterfragmenten. Ook doe-opdrachten, vastgelegd op beeld, leveren punten op. Een deel van een team gaat naar buiten voor een van de vele tel-vragen, of om de proefronde te doen bij de lokale sponsoren. Oja, en dan is er ook nog de geheime opdracht, waarbij ieder team iemand afvaardigt. Vooraf is onbekend welk lot het teamlid wacht. Het eerste jaar was dat een Cito-toets, gemaakt in toetsopstelling bij een basisschool. Vorig jaar waren het kijken van een toneelstuk en bijbehorende vragen beantwoorden de uiteindelijke opdracht. Uiteraard is er voor het beste team een prijs, uitgereikt tijdens de feestavond op 17 april.

Veiligheidshesjes

Nieuw is dit jaar dat ieder team veiligheidshesje krijgt voor de teamleden die op pad gaan. Ciska: "We merken dat mensen zo bezig zijn met de quiz, dat ze bijvoorbeeld niet altijd meer goed op het verkeer letten. Dan zien ze aan de overkant plots nog een geveltje dat ze moeten bekijken, en steken ineens over. Met de hesjes willen we de veiligheid vergroten."

Hint

Iedere lezer snapt; dit organiseer je niet in een avondje bij elkaar zitten. De tien enthousiaste vrijwilligers steken er veel vrije tijd in. Dat doen ze graag, vertelt Ciska. "Het maken van deze quiz is sowieso heel erg leuk. Je kunt jouw fantasie maximaal inzetten. Echt alles mag. Daarnaast krijgen zoveel enthousiaste reacties, daar doe je het natuurlijk ook voor." Ze merkt dat veel mensen al bezig zijn met de voorbereiding. "Overal waar ik kom, vragen mensen wel of ik alvast iets wil verklappen. Het thema van een categorie, of welke doe-opdracht erin zit. Of het nu is bij de kapper, sport of op een verjaardag, het komt altijd ter sprake," lacht ze. Maar nee, de organisatie van SassemKwizzt is een gesloten boek. Of wil Ciska toch wel een kleine hint geven? "Ehm, schrijf maar op dat deelnemers de komende weken goed moeten opletten in de supermarkt." Dan weet u dat alvast.

Uit de krant