Henk de Wit van de Voorhoutse IJsclub (VIJC) krijgt een hand van zijn collega-voorzitter Cock van Steijn (HKV).
Henk de Wit van de Voorhoutse IJsclub (VIJC) krijgt een hand van zijn collega-voorzitter Cock van Steijn (HKV). Foto: pr.

Expositie over 120 jaar Voorhoutse IJsclub

Historie Voorhout

Voorhout • De jarige Voorhoutse IJsclub staat de komende maanden centraal bij de Historische Kring Voorhout. Op zaterdag 7 maart werd de nieuwe tentoonstelling geopend, inclusief het bijzondere oprichtingsboekje uit 1899. Bezoekers kunnen voor het eerst langskomen op woensdag 11 maart van 14.00 tot 16.00 uur.

Op 15 december 1899, werd in het Stationskoffijhuis aan de Herenstraat, de uitspanning van C. Paardekooper, de Voorhoutse IJsclub (VIJC) opgericht "tot het welzijn van de minvermogenden". De vereniging had een sociaal karakter en genereerde werk voor arme gezonnen. Het loon van de baanvegers bedroeg in 1900 een dubbeltje per uur.

Landijsbaan

De volgende mijlpaal vond plaats in 1963 toen met grote voortvarendheid van voorzitter Jo Lakeman de huidige landijsbaan tot stand kwam. Voor die tijd werd uitsluitend geschaatst op de Haarlemmer Trekvaart en de Zandsloot. Om een en ander te financieren werd er in café “De Bontekoe” de Stichting Landijsbaan Voorhout opgericht die obligaties uitgaf. Op 14 december 1963 werd de Landijsbaan Voorhout officieel geopend door de toenmalige burgemeester Smolders. De nieuwe landijsbaan werd een succes. Voorhout beschikte nu over een plek waar veilig geschaatst kon worden. Vlak voor het 100-jarig jubileum in 1999, dat groots werd gevierd in de KTS, kwam de huidige accommodatie tot stand. En al is er in de laatste jaren minder natuurijs, toch is de VIJC geen slapende club. Bij allerlei niet-winterse activiteiten is de VIJC ook partij en partner.

Kenniscentrum

Tijdens de expositie zijn foto's, jaarverslagen en krantenknipsels uit de afgelopen jaren te zien. Het topstuk is het handgeschreven oprichtingsboekje uit 1899, ondertekend door Piet Berbée, de eerste voorzitter van de Voorhoutse IJsclub. De expositie is tot medio juni te bezoeken. Te beginnen op woensdag 11 maart, van 14.00 tot 16.00 uur in het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat.

Uit de krant