: Jan Bout (voorzitter EBDB), Jan van Rijn (voorzitter bestuurlijk overleg Economie Duin- en Bollenstreek) en Lars Flinkerbusch (directeur EBDB) bezegelen het nieuwe jaarverslag niet met de gebruikelijke stevige handdruk, maar met een ‘corona vriendelijke’ elleboogjes.
: Jan Bout (voorzitter EBDB), Jan van Rijn (voorzitter bestuurlijk overleg Economie Duin- en Bollenstreek) en Lars Flinkerbusch (directeur EBDB) bezegelen het nieuwe jaarverslag niet met de gebruikelijke stevige handdruk, maar met een ‘corona vriendelijke’ elleboogjes. Foto: pr.

Economic Board presenteert eerste jaarverslag

Zakelijk Regio

Regio • Het eerste inhoudelijke jaarverslag van de Economic Board Duin- en Bollenstreek (EBDB) is op dinsdag 10 maart aangeboden aan Jan van Rijn (voorzitter bestuurlijk overleg Economie) door Jan Bout (voorzitter EBDB) en Lars Flinkerbusch (directeur EBDB). Dit gebeurde ditmaal niet met een gebruikelijke stevige handdruk, maar met ‘corona-vriendelijke’ elleboogjes. Van Rijn: “De EBDB is behoorlijk op stoom. De eerste resultaten worden al getoond en dat is een zeer gunstige ontwikkeling voor de economie in de Duin- en Bollenstreek.” 

De Economic Board Duin- en Bollenstreek is in 2018 opgericht door de vijf gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Katwijk. Doel is om de economische prestaties van de regio te verbeteren. Daarbij is er veel aandacht voor een goed woonklimaat, bereikbaarheid, greenport, toerisme, space en gezondheid. Het jaarverslag rapporteert de eerste resultaten van EBDB in de periode van september 2018 tot en met december 2019. Opdracht van de EBDB is het aanjagen en regisseren van de elf businesscases uit de Economische Agenda van de Duin- en Bollenstreek. 

Veertien projecten in uitvoering

Voorzitter Jan Bout is trots: “Dit jaarverslag is geschreven door en voor mensen in de regio. We hadden het niet kunnen presenteren zonder de kracht en het enthousiasme van veel ondernemers, bestuurders, mensen uit het onderwijs en veel vrijwilligers. Inmiddels bevinden negen businesscases zich in de uitvoeringsfase. Vanuit die negen businesscases zijn er veertien projecten in uitvoering of afgerond. Eerdere initiatieven, nieuwe projecten en individuele krachten worden onder de vlag van de EBDB aan elkaar verbonden. Er wordt dus volop samengewerkt aan de versterking van de welvaart in de Duin- en Bollenstreek. Een regio met zeer veel potentie.” 

'Samenwerking een enorme winst'

Jan van Rijn: “Ik ben blij om de eerste resultaten te kunnen lezen in dit verslag. Het laat zien dat er hard is gewerkt door veel mensen in deze streek. Er is vooral ook veel samengewerkt en ook dat is een enorme winst. Mensen uit de bollensector, het onderwijs, het toerisme, het spacecluster en de zorg weten elkaar steeds beter te vinden. Door projecten samen aan te vliegen is er een breder draagvlak ontstaan en krijgen belangrijke onderwerpen de aandacht die ze verdienen. Vanuit hier ontstaat meer beweging én economische vooruitgang in de regio.” 

Gezamenlijke waarde

Lars Flinkerbusch: “We zijn inderdaad op stoom. Maar we zijn er nog niet. We hebben nog veel uitdagingen te gaan. De potentie is er en de basis is gelegd. De gezamenlijke waarde van alle in gang gezette projecten is 3.695.313 euro (exclusief Unmanned Valley). Hiervan is de private cofinanciering 38 procent. De totale exploitatiebijdrage vanuit EBDB is 943.845 euro. De rest komt voort uit publieke cofinanciering. De Economische Agenda is opgesteld voor de periode 2018-2021. Inmiddels wordt samen met het bedrijfsleven, overheid, onderwijs en overige stakeholders ook nagedacht over de Economische Agenda 2022 - 2025. 

Uit de krant