Afbeelding
Foto: RIVM

Tweede besmetting met coronavirus in Oegstgeest

Zorg & Welzijn Regio

In Oegstgeest is sprake van een tweede besmetting met het Corona-virus. Dat maakte de GGD op woensdagmorgen 11 maart bekend.

Het gaat om een 47-jarige man uit Oegstgeest. Hij maakt het naar omstandigheden goed en zit in thuisisolatie. Hij is ziek geworden na een bezoek aan Noord-Italië.

Burgemeester Jaensch wenst de betrokkene beterschap toe en hoopt dat hij spoedig herstelt. “We zorgen er als inwoners samen met de GGD, RIVM en andere zorgverleners voor dat we de verspreiding van dit virus tegengaan. Blijf hun adviezen dus opvolgen.”


Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen. Zij passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden. De gemeente blijft in nauw contact met de GGD en ook met de Veiligheidsregio Hollands Midden.

Vorige week vrijdag, 6 maart, werd bekend dat een eerste inwoner van Oegstgeest besmet is met het virus. De 32-jarige man is in Noord-Italië geweest, en zit in thuisisolatie.

"Deze man heeft zich bij ons gemeld toen hij met klachten uit Italië terugkwam", laat een woordvoerder van GGD Hollands Midden weten. Hij is tweemaal getest, en op vrijdagmiddag werd inderdaad duidelijk dat het bij deze Oegstgeestenaar om een coronabesmetting gaat."

"Nadat de man zich gemeld had, is brononderzoek gedaan, waarbij al snel duidelijk was dat hij het virus vanuit Italië mee naar Nederland had genomen. Ook is er een contactenonderzoek gedaan, waarbij van uur tot uur is nagegaan met wie hij contact heeft gehad, en hoe intensief dat contact was. Een korte ontmoeting bij de kassa is immers anders dan het contact met een huisgenoot. Alle contacten hebben leefregels en instructies gekregen over hoe te handelen bij klachten."

Inmiddels zijn we bijna een week verder en werd op woensdag een tweede geval van een besmetting gemeld. 

"We zien dat corona-patiënten in onze regio zeer serieus met hun situatie omgaan, en echt het contact met anderen mijden." Waar de Oegstgeestenaren precies wonen, wordt overigens niet medegedeeld. De GGD deelt nooit persoonlijke informatie, zelfs niet met de gemeente of de burgemeester.


Alert

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen. Zij passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen wordt de kans verkleind dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Meeleven

Burgemeester Jaensch: “Ik begrijp dat bewoners en ondernemers in Oegstgeest vragen hebben. Er is op dit moment geen reden voor grote ongerustheid. Het openbare leven kan doorgaan. Er is geen aanleiding om evenementen af te gelasten of gebouwen te sluiten. Iedereen kan dus naar werk, school, of andere openbare plekken. Ook kunnen we gewoon onze dagelijkse boodschappen blijven doen en bij elkaar op bezoek gaan”. 

Voorkomen

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

• Was je handen regelmatig met water en zeep • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog • Gebruik papieren zakdoekjes • Schud geen handen.

 De Rijksoverheid heeft een speciaal nummer geopend waar men vragen kan stellen over het coronavirus: 0800-1351.

www.rivm.nl

Uit de krant