Afbeelding
Foto: Meriam Voorn

Bloemencorso Bollenstreek afgelast: 'Onverantwoord om wagens te steken en te laten rijden'

Algemeen Regio

Regio • De hoop was er nog even op gevestigd dat het tij zou keren, maar vanmorgen heeft het bestuur van Stichting Bloemencorso Bollenstreek in samenspraak met de autoriteiten de knoop doorgehakt en moeten besluiten het corso af te gelasten. Een beslissing die alle bestuursleden zeer aan het hart gaat, maar de gezondheid van het miljoenenpubliek en de vrijwilligers staat voorop.

“Jaarlijks trekt het Bloemencorso Bollenstreek bijna een miljoen mensen naar de Bollenstreek en Kennemerland en het zou onverantwoord zijn hun veiligheid en die van alle betrokkenen onnodig in gevaar te brengen” zegt voorzitter Willem Heemskerk. ‘Natuurlijk doet dit ontzettend pijn, want jaarrond werken wij toe naar dit hoogtepunt. Het corso staat symbool voor het delen van de schoonheid, de kleurenpracht en de heerlijk geur van de Hollandse bollenvelden met de heel wereld. Wij zien en delen nu de zorg voor de Volksgezondheid. Dan kan een evenement, met de omvang als het onze, niet gewoon doorgaan."

Geen corso in 2020

De corsowagens staan klaar om gestoken te worden. Op de velden steken de hyacinten zich in hun gekleurde jasjes. Het voorjaar hangt voelbaar in de lucht. Juist nu het voorjaar haar roep van hoop en verwachting laat horen, wordt de wereld getroffen met de gevolgen van het covid-19 virus. Een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid, zeker wat betreft de kwetsbare mensen onder ons. De ene maatregel volgt de andere op. En dan gebeurt het onvoorstelbare: het Bloemencorso van de Bollenstreek rijdt niet in 2020.

Niet verantwoord

"Dit jaar zullen de wagens de gebruikelijke 42 kilometer van Noordwijk naar Haarlem niet afleggen", aldus Heemskerk. "Het is in deze nieuwe realiteit niet verantwoord om de ruim 1200 vrijwilligers die wij hebben aan de wagens te laten werken, of langs de weg hun werkzaamheden te doen. Een enorme teleurstelling voor ons allemaal. Want wij doen het voor al die lachende gezichten langs de kant van weg. Dit jaar zal het corso niet rijden, omdat het coronavirus ons in een ijzeren greep houdt. Het aantrekken van zoveel mensen, past niet in het tijdsbeeld van dit moment. Het corsothema Freedom dat aan deze 73ste corso editie is gekoppeld symboliseert ons besluit misschien nog wel het meest. De vrijheid nemen om een verstandig besluit te nemen, al is het met diepe pijn in het hart."

Bloemencorso als symbool van hoop

Het Bloemencorso van de Bollenstreek is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. Een kweker stak de bevolking een hart onder de riem, door met een bloemen versierd object achter zijn trekker een rondje te rijden. Dit symbool van hoop na een periode van malaise groeide uit tot het wereldberoemde Lentefeest dat door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gevolgd. 

Uit de krant