Het gemeentewapen op het verkeersplein. | Foto: pr./Google Maps
Het gemeentewapen op het verkeersplein. | Foto: pr./Google Maps Foto: pr.

Voorhout is ontwapend

Algemeen Voorhout

Voorhout • De rotonde op de kruising van Teylingerdreef, Engelselaan en Schoutenlaan in Voorhout is jarenlang gesierd met een afbeelding van het wapen van de voormalige gemeente Voorhout. Het stenen monument was een herinnering aan de periode van zelfstandigheid. Kortgeleden is dit stenen wapen verdwenen en er is nu een neutrale invulling in het midden van deze kruising van wegen.

In 1813, na de nederlaag van Napoleon en de stichting van de Nederlanden, werd het voormalige ambacht Voorhout een gemeente. In eerste instantie nog bestuurd samen met Sassenheim, maar op 1 april 1817 werd Voorhout, met op dat moment 407 inwoners, geheel zelfstandig. Op 20 februari 1816 is door de Hoge Raad van Adel een heraldisch wapen aan Voorhout toegekend. Zo’n gemeentewapen is uniek en de gemeente kan zich hiermee identificeren. 

Ridder Willem van Voorhout

De blazoenering ofwel beschrijving van het wapen is ‘in zilver (wit) met een azuur (blauwe) dwarsbalk en over alles heen een keel (rood) schuinkruis (andreaskruis)’. De oorspronkelijk wapenvoerder was Ridder Willem Van Voorhout, kamerling van de Graven van Holland. Ridder Willem leefde in het midden van de twaalfde eeuw onder Floris, de tiende graaf van Holland.

Vlag

Het toegekende gemeentewapen heeft tot 2006 deel uit gemaakt van de communicatie zoals door Voorhout is gebruikt. Nadat op 1 januari 2006 de fusie tussen Sassenheim, Voorhout en Warmond een feit was en de nieuwe gemeente Teylingen bestaat, wordt het wapen niet meer gebruikt. Echter de Historische Kring Voorhout (HKV) gebruikt het zelfbewust en met trots in veel van haar uitingen. Dit voormalige gemeentewapen prijkt ook dominant op de Voorhoutse vlag en wimpel die sinds een aantal jaren overal fier wapperen. HKV vindt het spijtig dat de trots van het dorp niet langer de noordwestelijke toegangswegen siert.

Uit de krant