Jongerencentrum Fascinus in Sassenheim is momenteel gesloten.
Jongerencentrum Fascinus in Sassenheim is momenteel gesloten. Foto: pr.

'In een groep zijn jongeren zich minder bewust van de risico's'

Algemeen Teylingen

Teylingen • De afgelopen tijd waren de scholen gesloten. Dus meer jongeren op straat en meer gedoe, overlast en onveilige contacten. Veel jongeren willen chillen met vrienden en vriendinnen. Ook in deze coronaperiode. Sterker, een aantal jongeren ziet deze periode als een vakantie. En daar gedragen ze zich ook naar. Als ze thuis niet op hun telefoon of Playstation zitten, komen ze samen op hangplekken en veldjes. In de groep zijn ze zich meestal een stuk minder bewust van de risico’s.

Met z’n vijven op een bankje. Samen uit een blikje drinken. Zakken chips met grijpgrage handen leegeten. Al stoeiend en zoenend de pubertijd vieren. Het gebeurt allemaal. Daarom zijn de jongerenwerkers van Welzijnskwartier nu zoveel op straat. Overal in de Duin- en Bollenstreek. Jeroen van der Voort, jongerenwerker in Katwijk: “Ouders weten niet altijd wat hun kinderen doen op straat. En omdat het lastig is om de jeugd binnen te houden, zien wij een toename van gedoe op straat. Met als gevolg veel rotzooi op de grond, meer opstootjes en vooral ook geen anderhalve meter afstand houden tot elkaar. Wij draaien nu lange diensten om jongeren hierop aan te spreken.”

Online hang-out

“Tegelijkertijd”, vervolgt collega-jongerenwerker Jonna Wortman in Lisse, “trekken we ook volop onze creatieve online activiteitendoos open, waarmee je thuis aan de slag kunt. Hiermee voorkomen we de gang naar de straat. Ook onderhouden we via digitale hangouts het contact met de jongeren die nu niet naar onze jongerencentra kunnen: Scum, De Schuit, X-out, Ex-Voto, Fascinus, ’t Hok en Solution. Het spreekt voor zich dat we nu ook bijna 24/7 appen met al die jongeren die vragen- of een luisterend oor nodig hebben.”

Stevige samenwerking met gemeente en politie

De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen willen de jeugd eveneens actief houden, zonder dat er groepen en overlast ontstaan. Beleidsmedewerker Jeugd Kimberley van den Berg zag het aantal meldingen in haar gemeenten toenemen. “Mensen vragen zich af waarom jongeren wel in groepen samenkomen. Soms wordt dat ook als intimiderend ervaren. Dat zagen we ontstaan toen de sportparken dichtgingen. Gelukkig worden er nu steeds meer vlogs, filmpjes, tips en online activiteiten aangeboden, kijk maar eens op de site van het Nederlands Jeugdinstituut. Eigenlijk krijgt alles online nu een boost en ontstaan er nieuwe samenwerkingen. Dat stimuleren wij van harte.”

Signaleren

Ook bij de politie is het alle hens aan dek. “Door de nauwe samenwerking met de jongerenwerkers zien we het aantal groepen nu wel snel afnemen”, vertelt agent senior jeugd in Katwijk en Noordwijk Herman Oude Veldhuis. “Zowel politie als jongerenwerkers draaien meer wijkrondes en deze zijn ook beter op elkaar afgestemd. Omdat we continu met elkaar contacten, zijn we er snel bij als het uit de hand loopt. We zijn veel op straat en signaleren dus ook andere zaken waarin we samen optrekken. Zo hebben we al meerdere senioren geattendeerd op de Boodschappenservice van Welzijnskwartier.”

Klik hier voor het programma van Welzijnskwartier. 

Uit de krant