Speciale kleding nodig bij het bestrijden van de eikenprocessierups. | Archieffoto Wil van Elk
Speciale kleding nodig bij het bestrijden van de eikenprocessierups. | Archieffoto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Maatregelen tegen eikenprocessierups

Politiek Teylingen

Teylingen •  De gemeente zet preventieve middelen in om de overlast van de eikenprocessierups te beperken, zoals meer natuurlijke vijanden door het plaatsen van nestkasten. Wordt een nest ontdekt, dan wordt deze opgezogen zodat de hinderlijke haren zich niet verspreiden.

Door Nico Kuyt

De inzet zal dit jaar gelijk zijn als 2019, maar wanneer blijkt dat de plaagdruk van de processierups aanzienlijk toeneemt zal worden opgeschaald, zo antwoordt B&W op vragen van raadslid Sandra Groenendal (PvdA). 

Preventieve maatregelen

Vorig jaar is zeer nauwkeurig in beeld gebracht waar de eikenprocessierups zich in Teylingen bevindt en op die plekken wordt dit jaar extra op gelet. Om de plaagdruk van de eikenprocessierups binnen de gemeente te beheersen wordt ingezet op een tweetal preventieve maatregelen. De eerste richt zich op de langere termijn door het verminderen van het aantal eiken om zo de beschikbaarheid van voedsel te verkleinen. En bij aanplant van bomen zal worden ingezet op meer diversiteit. 

Natuurlijke vijanden

De tweede maatregel richt zich op het scheppen van goede conditie van natuurlijke vijanden van de rupsen. Bekende natuurlijke vijanden zijn verschillende insecten soorten zoals sprinkhanen, kevers en sluipwespen en verschillende vogels zoals de pimpelmees, roodborst en koolmees. Voor het stimuleren van meer natuurlijke vijanden wordt ingezet op minder vaak maaien, gevarieerde onderbegroeiing van struiken en aanleg van speciale bollenmengsels. Maar ook het plaatsen van nestkasten voor pimpelmezen, koolmezen en boomkruipers werkt, want bekend is dat deze vogelsoorten eikenprocessierupsen eten. In Teylingen zijn in maart dan ook een 100-tal nestkasten opgehangen. 

Digitale kaart

Het bestrijden van de nesten gebeurt door het opzuigen met specifieke zuigers. Vanaf de grond of vanaf een hoogwerker worden de nesten uit de boom en stamvoet opgezogen. De hoogste prioriteit wordt gegeven aan plekken waar veel mensen zijn of bij elkaar komen, zoals winkelcentra, scholen, speelplekken en drukke voet- en fietspaden. Op de website van de gemeente Teylingen zal een digitale kaart worden gepubliceerd waarop zal worden aangegeven waar de eikenprocessierups is aangetroffen en of bestrijding heeft plaatsgevonden.

Uit de krant