Afbeelding
Foto: MV

Geen slot op containers voor restafval in nieuw afvalplan

Politiek Teylingen

Teylingen • B&W stelt voor om in het systeem van de nieuwe inzameling van het restafval geen sloten op de containers te plaatsen. Het is te duur en of de buurman ook een zak in de bak werpt, dat heeft geen gevolgen voor de heffing die aan de inwoner wordt gevraagd omdat er niet per kilo wordt gewogen.

Door Nico Kuyt

Afgelopen maandag vergaderde de raadscommissie Bestuur over het nieuwe beleid voor het afval. B&W wil de hand op de knip houden. Er was eerder sprake van sloten op de bakken voor het restafval zodat de buren niet hun zakken erin zouden kunnen werpen, maar dat stuit op onvoorziene problemen.

Bezwaren

Het plaatsen van die kantelsloten op de minicontainers van 140 liter, dat is niet echt praktisch. Het maakt het afhalen duur. De containers zijn minder goed te stapelen. Er is meer tijd voor nodig om het te legen. En bij vorst vriest het slot vast. En er is gerommel rond de sleutel. Het vraagt daarnaast om een investering van 170.000 euro en een aankoop van 363.000 euro voor de bakken, dus maar niet doen.

Commissie stemt in

En daar was de raadscommissie Bestuur het afgelopen maandag in grote lijnen ook mee eens. "Dat iemand iets in jouw bak gooit is niet netjes, maar niet nadelig. We moeten de inwoners in zo'n geval misschien iets heropvoeden," stelde Reny Wietsma (CDA) als tegenoplossing. "De nadelen van de kantelsloten wegen niet op tegen de voordelen. Het komt bij de evaluatie wel naar voren", bedacht ook Frans van Swieten (Trilokaal).

"Het is niet duurzaam allemaal nieuwe containers aan te schaffen", bezuinigde ook Edith Alkemade (D66). En Frans Nederstigt (ChristenUnie) vermoedde dat erover nog wel enige lijken uit de kast gaan rollen, maar kon desalniettemin meegaan met het bannen van het kantelslot, ondanks dat volgens hem het afvalbeleid wel bij het afval kon worden gezet.

Doorpakken

Echter, naar de mening van wethouder Heleen Hooij moet er worden doorgepakt, ondanks de coronacrisis. Mocht blijken dat daardoor de ingangsdatum van het nieuwe beleid in gevaar komt, dan komt zij terug naar de raad. De aanbesteding wordt in ieder geval nu uitgeschreven, zonder het kantelslot.

Uit de krant