Het plein aan Oude Haven, waar veel horeca zit, tijdens de jaarlijkse biermarkt in 2019. Dit jaar gaat het evenement niet door. Foto: archief/Maurice Hoogeveen
Het plein aan Oude Haven, waar veel horeca zit, tijdens de jaarlijkse biermarkt in 2019. Dit jaar gaat het evenement niet door. Foto: archief/Maurice Hoogeveen

'Horeca in de streek in acute nood'

Politiek Teylingen

Teylingen • De horeca heeft de gemeente gevraagd om kwijtschelding van diverse lokale heffingen. De horeca in de Bollenstreek is in acute nood, zo stelt Jelle de Ridder van het Sassemse Eetcafé De Voogd namens de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Bollenstreek.

Door Nico Kuyt

De sluiting van de eet- en drinkgelegenheden in de horeca en de forse omzetdaling bij andere horecagelegenheden brengen veel ondernemers in liquiditeitsproblemen en heeft de werkgelegenheid fors gereduceerd, zo schrijft de aan de gemeente gestuurde mail. Gemist worden niet alleen de lokale gasten, maar ook alle toeristen.

Uitstel niet genoeg

De steun van de gemeente Teylingen, zoals het besluit om de gemeentelijke heffingen uit te stellen en het gespreid betalen mogelijk te maken, wordt gewaardeerd. Maar uitstel zal volgens het schrijven niet genoeg zijn om de lokale economie voldoende weerbaar te maken. Het uitstel dient te worden omgezet in een kwijtschelding. Steunmaatregelen van gemeente Teylingen zijn daarom op de korte termijn noodzakelijk. Zoals bijvoorbeeld het niet heffen van belastingen, zoals precariobelasting en terrasbelasting tot eind juli, of zolang als dat de landelijke maatregelen langer gaan duren. Concreet betekent dat het niet innen en dus kwijtschelden.

Heffingen kwijtschelden

Daarnaast kan de lokale economie gestimuleerd worden door ook op de andere heffingen, zoals OZB, riool- en waterheffing, gedeeltelijke kwijtschelding te realiseren. En de leges voor nieuwe vergunningen of verlenging van bestaande, in ieder geval voor de periode dat de coronacrisis aanhoudt, niet in rekening te brengen.

Collectieve regelingen

Eventuele belastingkortingen voor verhuurders dienen enkel te worden gegeven indien zij de huurders ook tegemoetkomen door de huur (gedeeltelijk) kwijt te schelden. En maak collectieve regelingen waarbij ondernemers op voorhand vrijgesteld worden van de belastingplicht. Dit voorkomt dat ondernemers individuele aanvragen moeten doen.

De mail is als ingekomen stuk opgenomen op de agenda van de eerstvolgende raadscommissie Bestuur om in handen te geven van B&W voor een pre-advies.

Uit de krant