De kroeg is dicht, maar Dennie Luigi en zijn team verzorgen online de bingo, afgelopen weekend met Hawaï-thema. | Foto: pr.
De kroeg is dicht, maar Dennie Luigi en zijn team verzorgen online de bingo, afgelopen weekend met Hawaï-thema. | Foto: pr. Foto: pr.

Bingo en quiz helpen cafés aan inkomsten: 'Het geeft aan dat mensen hart hebben voor de kroeg'

Algemeen Sassenheim Voorhout

Teylingen • De coronamaatregelen vragen café-eigenaren om extra inventief te zijn. Dennie Luigi wist binnen enkele dagen een online bingo op te zetten, waar wekelijks 600 mensen aan meedoen. Ook bezoekers van Café de Twee Wezen quizzen verder, maar dan wel op internet.

De horeca is nog zeker tot eind mei gesloten. Voor kroegen betekent dat weinig tot geen omzet, zij moeten het immers hebben van de (stam)gasten. Dennie Luigi kwam meteen in actie toen hij zes weken geleden zijn café in de Herenstraat moest sluiten. "Stilzitten is niets voor mij. Daarnaast lopen de kosten door, dus wil je toch iets gaan doen. Naast online proeverijen en fortnite-toernooitjes, kwamen we ook op het idee voor een online bingo. Dat zijn we met het team verder gaan uitwerken."

Voorhoutse en Sassenheimse Online Bingo

De eerste Voorhoutse Bingo bleek een succes en inmiddels wisselt de bingo om de week tussen Voorhout en Sassenheim. Via de speciale websites verkoopt Luigi's Café bingokaarten, die bij deelnemers worden afgeleverd. Bingoërs kopen kaarten voor 12,50 euro, dat bedrag gaat in een grote pot. Ook ondernemers die wel goed draaien, leveren daaraan een bijdrage, vertelt Dennie. Business Platform Teylingen doneerde 1.000 euro per dorp. Van dat bedrag worden de lokale ondernemers die het zwaar hebben, gesteund. Dennie: "Bij hen kopen we de prijzen in. Het geld wordt op een zo eerlijk mogelijke manier verdeeld. Zo hebben ze toch een beetje inkomen in deze tijd. We moeten elkaar helpen."

Past niet in café

Op zaterdagavond is het dan zover. De bingokaarten zijn thuis bezorgd en Dennie en zijn team zitten klaar via de livestream. De balletjes rollen vijf rondes lang. Deelnemers krijgen ook via whatsapp alle getallen door. Wie bingo heeft, moet zo snel mogelijk een berichtje sturen. Bij meerdere winnaars worden de prijzen verloot. In totaal 600 deelnemers speelden mee. Dennie lachend: "Nee, die zouden lang niet allemaal in mijn café passen."

Quiz op afstand

Afwisselend is de bingo dus in Voorhout en Sassenheim, om ook daar de ondernemers te steunen. Erwin Rotteveel, eigenaar van Café de Twee Wezen, heeft net een belletje van Dennie kregen over wat tegoedbonnen voor de Sassenheimse Online Bingo van zaterdag 2 mei.

Erwin is blij met het initiatief van zijn collega uit Voorhout. Hij krijgt daarnaast nog meer steun. Voor 'de Wezen' spelen ook nog dertig tot veertig teams mee tijdens De Andere Quiz. Dit bedrijf uit het midden van het land organiseert elke zaterdagavond belangeloos een digitale quiz, waarbij het deelnemende team mag kiezen aan welke kroeg of horeca ze een bepaald bedrag voor hun deelname schenken. De organisatie stuurt vervolgens de kroegeigenaar de namen en bedragen door, en die mag zelf een digitaal betaalverzoek sturen.

Het exacte bedrag aan donaties wil Erwin niet melden, "maar het is geen fooi, het bedrag helpt ons echt vooruit". Hij benadrukt vooral de andere impact van alle initiatieven: "Het geeft aan dat mensen hart hebben voor de kroeg."

Uit de krant