Alles wat eetbaar is wordt gekoesterd, zoals op de foto de graankorreltjes die van een transportwagen zijn gevallen.
Alles wat eetbaar is wordt gekoesterd, zoals op de foto de graankorreltjes die van een transportwagen zijn gevallen. Foto: Bron: Fotograaf onbekend, Fotodienst Binnenlandse Strijdkrachten/ NIOD, Beeldbank WO2

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s zonder beelden uit Bollenstreek

Historie Regio

Regio • De honderd geselecteerde foto's voor het project 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s' zijn op maandag 4 mei bekend gemaakt. Acht foto's uit Zuid-Holland maken hiervan deel uit. Ze zijn vooral gemaakt rond de omgeving Rotterdam en Den Haag. In de digitale tentoonstelling zitten geen foto's uit de Bollenstreek. 

Alle provincies hebben bijgedragen aan “De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s”. Er is onderzoek gedaan in archieven en particulieren zonden foto’s in. Zo ontstond een landelijk participatieproject dat beelden heeft opgeleverd waarvan het bestaan niet eerder bekend was.

Keuzes

Vervolgens zijn in elke provincie foto's uit de Tweede Wereldoorlog geselecteerd. In Scheveningen waren onder meer vertegenwoordigers van de Historische Kring Voorhout (HKV) aanwezig om een keuze voor Zuid-Holland te maken. De gemaakte selectie van 25 foto's wordt aangeboden aan het NIOD en kan deel uit gaan maken van de nationale presentatie.

Uniek inzicht

Uit de door de provincies ingebrachte foto’s heeft een publieksjury, onder voorzitterschap van Khadija Arib, de honderd foto’s gekozen. Het resultaat is een veelzijdige en intrigerende verzameling van foto’s en verhalen. 75 Jaar na de bevrijding geven deze foto’s een uniek inzicht hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

Fotoselectie Zuid-Holland

Dit zijn de foto’s van Zuid-Holland gekozen door de publieksjury:

  • Rotterdam, 1940: de gebombardeerde Sint Laurenskerk in het hart van de stad Rotterdam,  gefotografeerd door een grote raampartij (bekijk         foto)
  • Oudewater, mei 1945: kaalscheren van 'moffenmeiden' (bekijk         foto)
  • Den Haag, 1943: portret van een Jood met ster (bekijk         foto)
  • Hoeksche Waard (Oud-Beijerland), 11 augustus 1942: Joden in Oud-Beijerland moeten zich melden voor deportatie (bekijk         foto)
  • Scheveningen Den Haag, 11 mei 1945: zeven gearresteerde, vooraanstaande NSB’ers in de strafgevangenis in Scheveningen (bekijk         foto)
  • Rotterdam, 10 en 11 november 1944: Op de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan worden mannen afgevoerd tijdens de grote razzia van Rotterdam (bekijk         foto)
  • Den Haag, 3 maart 1945: in de wijk Bezuidenhout, Den Haag, maakt de vader van de zusjes Anneleen en Annemarie een foto op de puinhopen van hun gebombardeerde huis (bekijk         foto)
  • Delft, winter 1944/1945: moeder en dochter rapen graankorreltjes die van een transportwagen zijn gevallen (bekijk         foto)


Op 4 mei zijn de honderd foto’s op www.in100fotos.nl te zien. Het boek De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s is vanaf nu ook verkrijgbaar in de winkels. 


Uit de krant