Afbeelding
Foto: PR

Meer jeugdhulp- en opvoedhulp ingezet

Politiek Teylingen

Teylingen • Bij de jeugdzorg laat een aantal leeftijdscategorieën binnen de ambulante jeugdhulp laten een toename zien, zo blijkt uit de jaarrapportage over vorig jaar.

Door Nico Kuyt

Uit de rapportage blijkt dat de instanties die verwijzen naar jeugdhulp lijken te veranderen. Het percentage verwijzingen vanuit de huisarts lijkt iets af te nemen. De verwijzingen vanuit de Jeugd- en gezinsteams (JGT) nemen juist wat toe. Echter, er is een afname zichtbaar van het aantal jeugdigen met hulp van het JGT. Ook wordt er meer verwezen vanuit de medisch specialist. Deze verwijst jeugdigen vooral toe naar GGZ ambulant en de Jeugd- en Opvoedhulp ambulant. De jeugdarts verwijst vaak als eerste door naar het JGT. Er is een stijging in de leeftijdscategorie 4-11 jaar bij jeugdigen met jeugd- en opvoedhulp. Dit zou verklaard kunnen worden door de verbeterde samenwerking tussen de JGT’s en het onderwijs. In de forensische GGZ is een toename zichtbaar van het aantal 17-jarigen. 

Meer verwijzingen

Het aantal verwijzingen vanuit het JGT zou een verband kunnen hebben met de lokale projecten rondom Jeugd- en Veiligheid. Zo is er bijvoorbeeld de Zorg- en Veiligheidstafel, waardoor jeugdigen beter in beeld komen. De gemeente heeft een pilot ingezet om de kwaliteit van de jeugdhulp te verbeteren en het jeugdhulpverbruik af te laten nemen. De jeugdhulp is een grote kostenpost voor de gemeente. Het betreft ongeveer 9 miljoen euro.

Uit de krant