Geen rondleidingen in de tuin van Huis Ter Leede dit jaar.
Geen rondleidingen in de tuin van Huis Ter Leede dit jaar. Foto: pr.

Geen Open Monumentendag in Sassenheim

Historie Sassenheim

Sassenheim • Stichting Oud Sassenheim (SOS) heeft besloten dit jaar geen Open Monumentendag te houden. Monumentendag valt in het weekend van 12 en 13 september. De SOS vindt de uitvoering te ingewikkeld worden.

Door de onzekere situatie rond corona moet een streng protocol nageleefd worden. Zo moeten de looproutes op de 13 opengestelde locaties corona-proof gemaakt zijn. De organisatie vreest dat de maatregelen bezoekers zullen afschrikken. 

De anderhalve meter-regel is voor bezoekers in de vaak smalle gangen en trappen van oude gebouwen en torens moeilijk te garanderen. Ook het veilig rondleiden van grotere groepen wordt voor rondleiders lastig uitvoerbaar. De SOS kan ook niet instaan voor de gezondheid van de vele veelal wat oudere vrijwilligers, die als gastheer of gastvrouw optreden. Weinig verwachting is er ook van het verplichte reserveringssysteem per te bezoeken monument. 

Ook geen Tuinendag

Ook de Open Tuinendag, die voor het eerst gehouden zou worden in Sassenheim tijdens Open Monumentendag, gaat niet door. De SOS is voornemens met andere partijen volgend jaar voor geheel Teylingen een Open Tuinendag tijdens Open Monumentendag te organiseren. 

In beraad

De landelijke organisatie van Open monumentendag beraadt zich nog over het landelijke laten doorgaan van het evenement. Meerdere lokale comités hebben al aangekondigd dit jaar over te slaan. De Nationale Archeologiedagen, die op 9,10 en 11 oktober zouden zijn, zijn vanwege de onzekere situatie rond corona verplaatst naar 18,19, en 20 juni 2021. 

Uit de krant