Afbeelding
Foto: pixabay

Harde woorden over Ondernemersfonds

Politiek Teylingen

Teylingen • De raadscommissie gaat een debat voeren over het debacle van het gesneuvelde ondernemersfonds. Een datum wordt nu geprikt.

Door Nico Kuyt

De raad hield vorige week al een interpellatiedebat over de recente uitspraak van het gerechtshof over het fonds. Daarin kregen ondernemers die weinig voordeel ervan hadden, via een retributie de extra betaalde OZB terug. Maar dat mag volgens het gerechtshof niet. Het fonds heeft als pilot in 2016 en 2017 gefunctioneerd. Door grote verdeeldheid onder de ondernemers werd het opgeheven.

'Bestuurlijke misstap'

Reny Wietsma (CDA) noemde het vorige week een bestuurlijke misstap en wees een beschuldigende vinger naar de VVD die het fonds destijds volgens haar wenste. Het bracht Monique de la Rie (VVD) tot enige toorn, omdat zij niet kon reageren vanwege de regels van een interpellatiedebat. Ook Fred Koot (GLT) uitte harde woorden en noemde het een grote kapitale en bestuurlijke blunder.

Wethouder Marlies Volten meldde dat bekeken wordt naar het 'hoe nu verder' na de uitspraak van de rechter en vroeg om tijd om dat ook zorgvuldig te doen. Er zijn enkele deskundigen op gezet.

Onderzoek

In een interpellatiedebat mogen door de fracties alleen vragen worden gesteld, dus zal in een raadscommissie nader en uitgebreid over de verwikkelingen rond het fonds worden gesproken. Daarbij tevens het voorstel van het CDA om op korte termijn een onafhankelijk raadsonderzoek te doen.

Uit de krant