Afbeelding
Foto: pixabay

Oproep tegen groei aantal vluchten Schiphol

Politiek Teylingen

Teylingen • De raadsfracties PvdA, CDA, GroenLinks en fractie Piket willen dat de vertegenwoordiger van Teylingen in de overleg- en bestuursorganen over Schiphol, de Omgevingsraad en de Bestuursregio, zich ten sterkste uitspreekt tegen de voorgenomen groei van het aantal vluchten en tevens pleiten voor een nachtsluiting.

Door Nico Kuyt

De fracties hebben een motie ingediend die in de volgende raadscommissie wordt besproken. Reden is het ontwerp Luchtvaartnota voor de jaren 2020-2050. Hierin staat dat het aantal vluchten van en naar Schiphol 1 tot 1,5 procent per jaar mag groeien en daardoor zal het aantal vluchten van nu 500.000 per jaar toenemen tot maximaal 730.000 in 2050, een groei van circa 32 procent. De indieners van de motie constateren dat de reeds bestaande hinder door geluidsoverlast en de uitstoot van onder andere CO2 en fijnstof voor de inwoners van Teylingen zal toenemen. 

Parallelle Kaagbaan

Er wordt door het kabinet gekeken naar de aanleg van een tweede parallelle Kaagbaan, het besluit daarover zal volgend jaar plaatsvinden, met het gevolg de geluids- en milieuhinder voor de gemeente nog extra beduidend zal toenemen. Teylingen moet zich daarom verzetten tegen de optie van de aanleg van een extra parallelle Kaagbaan en pleiten voor een nachtsluiting, zo vinden zij. "Mensen moeten kunnen slapen tussen 23.00 uur en 7.00 uur", zo staat in de motie. 

Luchtvaartnota

De gemeente heeft een vertegenwoordiger in allerlei overlegorganen en die moet zich uitspreken tegen de voorgenomen groei van het aantal vluchten en daarnaast moet B&W een zienswijze opstellen en indienen als reactie van de gemeente op het ontwerp van de Luchtvaartnota. De fracties gaan over de motie op 17 juni spreken in de raadscommissie Bestuur.

Uit de krant