Campings aan de smalle Boekhorsterweg, die deels in Teylingen ligt.
Campings aan de smalle Boekhorsterweg, die deels in Teylingen ligt. Foto: archief/Nico Kuyt

Voorstel voor uitstel toeristenbelasting

Politiek Teylingen

Teylingen • B&W stelt de gemeenteraad voor om de toeristenbelasting niet per 1 januari 2021 in te voeren. Vanwege het coronavirus heeft het overleg met de verblijfsaanbieders niet kunnen plaatsvinden.

Door Nico Kuyt

Eind vorig jaar gaf de gemeenteraad B&W de opdracht om de haalbaarheid van het invoeren van een toeristenbelasting te onderzoeken. Die zou 1 januari aanstaande ingevoerd kunnen worden. Het levert de gemeente ongeveer 2 ton aan inkomsten op. 

Drie scenario's

Een bureau heeft drie tariefscenario's doorgerekend, een laag, gemiddeld en hoog tarief. Uit alle drie de scenario's blijkt dat het invoeren van toeristenbelasting financieel-economisch en juridisch haalbaar is. Het bureau geeft aan dat de structurele administratieve lasten die voortvloeit uit het inhouden en afdragen van de toeristenbelasting beperkt is, zeker bij exploitanten die gebruik maken van geautomatiseerde reserverings- of boekingssystemen. Het adviseert de gemeente wel om een goede afweging te maken bij eventuele invoering van de heffing en deze beslissing niet louter te baseren op bedrijfseconomische gronden.

Crisis

Sinds medio maart is de crisis uitgebroken. De toeristische sector wordt hard geraakt. De verwachting is dat de gevolgen van deze crisis zeker tot in 2021, en waarschijnlijk ook daarna, voelbaar blijven voor deze sector. Omzetdaling door de angst om te reizen en het verblijven in groepen, extra investeringen door aanpassingen van 1,5 meter samenleving leiden tot financiële problemen in deze sector. De crisis maakte het onmogelijk om met de betrokken stakeholders nader in gesprek te gaan. Gebleken is wel dat de acceptatiegraad van het invoeren van toeristenbelasting onder de verblijfsaanbieders laag is. De tariefafspraken van de verblijfaanbieders met hun tussenpersonen van de boekingskantoren worden vroegtijdig gemaakt. Voor de hotels geldt voor 1 april voor het volgende jaar en voor de camping geldt 1 november voor het volgende jaar. Door het invoeren van toeristenbelasting uit te stellen tot 1 januari 2022 kunnen de hotels rekening houden met deze heffing. Op 17 juni gaat de raadscommissie Bestuur het voorstel van B&W voorbespreken. De gemeenteraad neemt dan later een besluit.

Uit de krant