De basketbaljeugd kan weer buiten trainen bij de KTS. | Foto: pr.
De basketbaljeugd kan weer buiten trainen bij de KTS. | Foto: pr. Foto: pr.

'Situatie door corona biedt ook kansen!'

Verenigingen Voorhout

Voorhout • Niet kijken naar wat er niet kan, maar zoeken naar mogelijkheden; dat is het motto van Basketballvereniging Forwodians. Net als bij elke vereniging vielen alle clubactiviteiten door corona in één klap weg. In eerste instantie zorgde dit voor totale verlamming, want naast de dagelijkse trainingen is een vereniging zoveel meer dan dat. Al snel ging het bestuur op zoek naar mogelijkheden. Het online vergaderen ging makkelijk en snel en alle mogelijke scenario's werden door het bestuur verzonnen en bedacht. Dit zorgde ervoor dat bij de eerste geluiden om weer te mogen trainen, het bestuur in actie kwam.

"De eerste ideeën haalden het niet en konden niet op medewerking van de gemeente Teylingen rekenen. Wij moesten vooral zelf de kansen creëren, vertelt Annet van der Putten, bestuurslid. "Dus sprongen meerdere leden op de fiets op zoek naar een geschikte buitenruimte voor de hele club. Openbare veldjes zijn geschikt om snel te kunnen starten, maar onze verwachting was dat het corona ons nog lang in zijn greep zou houden. Basketbal is een binnen- en contactsport, dus zochten wij verder. De zoektocht ging door naar een buitenterrein met een hek eromheen met als doel om alle teams de hele zomer te kunnen laten sporten. Alle scenario’s werden onderzocht. Van schoolpleinen, braakliggende stukjes grond of leegstaande bedrijventerreinen."

Fonds1818

Dolblij was Forwodians met de bereidheid van de KTS om van hun schoolplein gebruik te mogen maken. "Twee basketbalvelden naast elkaar op een afgesloten terrein. Ook de zwemvereniging De Columbiaan gaf zonder enig nadenken de beschikking over hun clubhuis voor het opslaan van onze materialen. En als klap op de vuurpijl kwam er een nieuwsbrief van Fonds1818. Het fonds biedt coronahulp voor verenigingen en stichtingen die financiële steun zoeken voor projecten die snel gaan starten. Er werd een aanvraag gedaan voor twee professionele outdoor baskets die in hoogte verstelbaar zijn. Tot grote vreugde van Forwodians kwam, al na enkele weken, de reactie van Fonds1818 met de financiële toezegging. Hiermee kunnen alle teams, van jong tot oud, op een volwaardige manier de trainingen weer oppakken. Forwodians is dankbaar en trots dat ondanks het coronavirus nieuwe mogelijkheden zijn gecreëerd. Het bevalt inmiddels zo goed dat er de hele zomer activiteiten zullen worden georganiseerd voor leden en niet leden."

'Niet bang zijn'

Van der Putten vindt dat het college en gemeenteraad een voorbeeld zouden kunnen nemen aan de kansen die de sport- en cultuurverenigingen waarmaken. "Niet reageren vanuit angst, bang zijn om voor leegstand te bouwen of op de centjes willen letten. Zie het als een proeftuin; geef de verenigingen de ruimte en mogelijkheden om te floreren. Laten wij met elkaar de kansen benutten. Hierdoor leveren de verenigingen een grote bijdrage voor een vitaal en gezond Teylingen waar de inwoners gezond en gelukkig zijn."

Uit de krant