Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Financiële hulp dichtbij voor Veteranenhuis Duin- en Bollenstreek

Politiek Sassenheim

Teylingen • Wethouder Arno van Kempen strijdt voor het behoud van het Veteranen Ontmoetingscentrum Duin- en Bollenstreek aan de Hoofdstraat in Sassenheim. En een zege lijkt mogelijk. Daarvoor moeten Katwijk en Noordwijk nog wel akkoord gaan met een bijdrage.

Door Nico Kuyt

Het inloophuis heeft last van een financiële terugtrekking. Vanuit Defensie en het VFonds krijgt het huis met ingang van 1 januari 2021 geen geld meer. Defensie vindt dat de geldreserves van de gemeenten maar moet worden ingezet. Tenzij de vijf gemeenten in de Duin- en Bollenstreek versterking bieden, is aan het eind van het jaar de kas leeg en het inloophuis verloren omdat de huur niet meer betaald kan worden. 

Bijdrage van 1.750 euro per jaar

Om het huis veilig te stellen zouden de vijf gemeenten elk per jaar 1750 euro moeten bijdragen. Wethouder Van Kempen nam het initiatief om te kijken of hulp mogelijk is. Hij heeft de wethouders uitgenodigd voor een gesprek. Vorige week hebben deze van Teylingen, Lisse en Hillegom aangegeven het voornemen te hebben het geld te verstrekken. Niet zozeer om het veteranenhuis op poten te houden, maar wel de zorg en de goede activiteiten die zij daar doen. Veteranen met een hulpvraag hebben daar een voor hen vertrouwd en veilig aanspreekpunt, want het zorgen voor vrede en veiligheid kent soms zijn belasting voor de strijders. 

Katwijk en Noordwijk

De reactie van Katwijk was heel formeel, maar nog niet negatief. Het inloophuis kan een aanvraag voor subsidie doen en dat wordt dan volgens de regels beoordeeld. Van Kempen heeft evenwel van Noordwijk nog geen antwoord gekregen. "Maar ik zal ze nog achter de broek zitten", meldde een strijdvaardige wethouder aan de raadscommissie Welzijn.

Uit de krant