Afbeelding
Foto: pr.

Textiel-expositie in Galerie de Pomp

Algemeen Warmond

Warmond • Een jaarlijks terugkerend fenomeen in Warmond bij Galerie de Pomp is de tentoonstelling met als thema: Textiel. Tien deelnemers exposeren van 2 juli tot en met 5 augustus.

Een onderdeel van de expositie bevat het werk van ‘Kali Mata Ki Jai!’, de organisatie die door Trui Goslinga-Lindeboom werd gesteund. Nu na haar overlijden dus postuum werk te zien. In de periode 1980-1990 heeft Trui Goslinga-Lindeboom in Tanzania samengewerkt met een groep vrouwen in Gezaulole, in de buurt van Dar Es Salaam. Haar belangrijkste doel was deze vrouwen te steunen in het opbouwen van een zelfstandig bestaan. De organisatie die ze daarvoor had opgericht heette Kali Mata Ki Jai! In het Swahili betekent dat: ‘leve de zwarte moeder’. Samen met deze vrouwen heeft ze vele Kanga’s (Oost-Afrikaanse doeken) laten ontwerpen, bedrukken en verkocht over de hele wereld. Nu, na het overlijden van Trui worden een aantal van deze kanga’s tentoongesteld in Galerie de Pomp.

Deelnemers zijn:

Marnell van Zoelen – quilten

Marnell maakt behalve beelden, sieraden en viltobjecten af en toe ook quilts. Twee daarvan zijn tijdens deze expositie te bewonderen.

Anne Rotteveel – couture

Anna is couturier en maakt met veel vakkennis kleding en hoeden op maat. Deze keer heeft zij voor deze expositie een keus gemaakt uit werk met als versierende techniek kralen en goud/zilver borduurwerk. Zij werkt ook in opdracht.

Joyce van der Stad, Marjorie Sargentini – Hoed & co

Hoedjes voor dagelijks gebruik. Door bijzondere stoffen, kleuren en het aparte ontwerp, ontstaat een fraai geheel. Een lust voor het oog. De hoedjes zijn met de hand gemaakt door Joyce van der Stad en Marjorie Sargentini. In sommige gevallen is er een bijpassend jasje/broek.


Minke Haaksma – vilten – ecoprint
Met behulp van verschillende technieken maakt Minke schilderijen van natuurlijke materialen zoals vilt, ecoprint en zijde, maar ook plantaardige vezels worden erin verwerkt. De werken zijn geïnspireerd op de natuur.
De unieke ecoprints, weergaven van planten waarbij alleen de kleur uit de plant zelf wordt gebruikt, worden vervaardigd met behulp van een methode die ze in de loop der tijd ontwikkeld heeft. Zowel het creëren van een viltwerk als een ecoprint zijn processen die veel tijd, geduld en aandacht vragen. Het resultaat is een werk dat de toeschouwer uitnodigt te vertragen, een verbinding aan te gaan en er zo onderdeel van te worden.

Winnie de Rooij – hergebruik van textiel

Atelier Winnie de Rooij is een ontwerp- en kunstatelier dat zich focust op hergebruik van materialen. Winnie vertaalt haar belevingswereld in vorm, kleur en materiaal. Haar nieuwste werk, dat getoond wordt in Galerie de Pomp, bestaat uit een bijzonder textiel restmateriaal wat zich door middel van de techniek omtovert tot wandwerken.

Anneke Fennema – handgeweven (shawls)

Voor Anne is het ambacht van weven op een getouw een ware passie. Naast het onderzoeken van de technische aspecten heeft het gebruik van kleur(combinaties) haar speciale aandacht. Zij weet op deze manier het kunstzinnige met het toepasbare te verenigen. Met als resultaat dat al meer dan 100 kleurrijke shawls haar getouw(en) hebben verlaten.


Willie Jager – weven

Weven is zijn passie. Bezig zijn met draden… Weven is componeren met draden.

Coby Bus – textile – zeefdrukkaarten

Coby exposeert met haar schilder- en zeefdrukwerk op textiel bij de galerie. Haar werk bestaat uit monoprints op textiel in het klein voor wenskaarten en in het groot zoals geschilderde en geprinte (al of niet) gevoerde doeken, kussens en pianolopers.

Diverse materialen uit Tanzania

In het keldertje onder de galerie is gebruikskeramiek van Marja van Bezu, Marjan Kok en Lidwien Warnau te zien en te koop tot 1 augustus.

Uit de krant