Logo deteylinger.nl
De zes jubilarissen voor hun trouwkoets op de boerderij van Willem en Toos van Rijn. Van links naar rechts: Jan en Ria van der Lans (goud), Peter en Maureen Natzijl (kristal) en Karin en Rob Batenburg (zilver). | Foto: Piet de Boer
De zes jubilarissen voor hun trouwkoets op de boerderij van Willem en Toos van Rijn. Van links naar rechts: Jan en Ria van der Lans (goud), Peter en Maureen Natzijl (kristal) en Karin en Rob Batenburg (zilver). | Foto: Piet de Boer (Foto: Piet de Boer)
Sassenheim

Familie van der Lans viert driedubbele trouwdag

Sassenheim • Het is een zeldzaamheid. Op 1 juli 2020 viert het gezin Van der Lans drie huwelijks jubilea. Goud, zilver en kristal. Helaas kan door corona het feest dit jaar niet groots gevierd worden. “We hebben door die trouwdatum misschien wel een kleine trouw-traditie.”

Door Piet de Boer

Maar dat was niet bewust hoor zegt Jan van der Lans (1946) die vijftig jaar geleden op 1 juli in het huwelijk trad met Ria de Heij (1947). Beiden hielden van muziek en leren elkaar tijdens gitaarles. Ze zijn dan ongeveer 15 jaar. ‘’Nee het was niet liefde op het eerste gezicht’’, vertelt Ria. ‘’Hij heeft erg zijn best moeten doen’’. Hoe is het dan toch tot een huwelijk gekomen? Mevrouw Van der Lans sputtert een beetje tegen. ’’Dat is al zo lang geleden.’’ Ze kijkt haar man aan. Zijn ogen beginnen te glimmen. ’’We moesten oefenen voor een optreden bij het kampvuurfeest in speeltuin Door Vrijheid Verenigd (DVV). Als het kon oefenden we met zijn tweeën bij de ouders van Ria. Vooral als die niet thuis waren,’’ glimlacht Jan. De liefde groeit en ze besluiten in 1970 te trouwen. Ze zijn dan 22 en 23 jaar jong.

Koets van Willem van Rijn

Ria werkt dan al sinds haar vijftiende in de melkwinkel van boer Willem van Rijn in de Marijkestraat. Ze kan het goed vinden met Willem en is nieuwsgierig. Willem koopt eind jaren zestig een oude koets. ‘’Wat wil je daar mee doen?’’, vraagt Ria. Willem, toen in de dertig zegt de wagen te willen opknappen. Later zal hij er mee op vakantie gaan met zijn vrouw Toos en de kinderen. Hij voorziet de koets van kussens en kanten gordijntjes en belooft Ria dat ze de koets mag gebruiken bij haar trouwen. Willem parkeerde het voertuig zolang in het kippenhok bij de winkel. Van Rijn houdt woord. Als Jan en Ria woensdag 1 juli 1970 trouwen spant hij een Fries paard voor de koets en stapt als koetsier op de bok. Jan en Ria zijn daarmee het eerst bruidspaar in zijn wagen. Een primeur. Hij rijdt het aanstaande echtpaar statig naar het gemeentehuis van Sassenheim en terug. Nog steeds een bijzondere ervaring voor Ria en Jan.

Het echtpaar krijgt twee dochters: Karin en Maureen. Die stappen bij hun bruiloft in de voetsporen van hun ouders. 


Lees verder in De Teylinger van woensdag 1 juli.

Meer berichten